Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Zimbabwského leva Cecila zabil americký lekár
Zdielať na

Zimbabwského leva Cecila zabil americký lekár

HARARE/WASHINGTON / Najslávnejšieho zimbabwského leva, trinásťročného Cecila, zabil na začiatku júla americký zubár. S odvolaním, sa na zimbabwských ochranárov prírody o tom informovali svetové agentúry.

Za možnosť odstreliť obľúbenú šelmu údajne Walter James Palmer dvom mužom zaplatil 50 000 dolárov. Lovec sa teraz bráni tým, že netušil, že koná protizákonne.

Telo slávneho leva stiahnuté z kože a bez hlavy našli správcovia na okraji zimbabwskej rezervácie Hwange na začiatku júla. Lovec podľa nich podplatil dvoch mužov, aby Cecila vylákali pomocou mršiny pripevnenej na voze mimo národného parku, kde ho najprv postrelil šípom a potom po 40 hodinách ho našiel a usmrtil.

Pôvodné informácie hovorili o tom, že leva zabil španielsky turista. Podľa Johnnyho Rodriguesa, predsedu ochranárskej organizácie ZCTF, sa ale jednalo o amerického zubára Palmera. Ten už priznal, že leva zabil a vyjadril nad svojím činom hlbokú ľutosť. Zároveň ale namietol, že si najal dvoch profesionálnych sprievodcov a domnieval sa tak, že je všetko v súlade so zákonom.

"Netušil som, že ten lev, ktorého som skolil, bola miestna celebrita, ...kým lov neskončil," uviedol Palmer. "Spoliehal som sa na odbornú radu profesionálnych sprievodcov," dodal. Údajné sprievodcov už zimbabwské úrady obvinili z pytliactva, už v stredu by sa obaja mali spovedať pred miestnym súdom.

Medveď baribala

V prípade usvedčenia im hrozí pokuta vo výške 20 000 dolárov, súd im ale môže v krajnom prípade uložiť aj trest odňatia slobody.

Američan Palmer mal pre svoj lovecký koníček problémy už v minulosti. V roku 2006 údajne zabil v americkom štáte Wisconsin medveďa baribala mimo loveckej oblasti. Tvrdil, že ho skolil v povolenej zóne potom, čo ho z tej zakázanej presunul. Dostal pre to ročnú podmienku a pokutu takmer 3 000 dolárov.

Lev Cecil nosil obojok s GPS údajmi, ktoré umožňovali sledovať jeho pohyb. Bol zahrnutý do projektu Oxfordskéj univerzity. Palmer a jeho sprievodcovia sa podľa ochranárov pokúsili neúspešne obojok zničiť.

Zimbabwe umožňuje lovcom za poplatok legálny odstrel slonov, byvolov či levov mimo rezervácie. Údajne tak získavá peniaze na ďalšiu ochranu prírody. Po Cecilovom zabití podpísalo asi 130 000 ľudí petíciu adresovanú zimbabwskému prezidentovi Robertovi Mugabemu. Požadujú v nej, aby Harare zastavilo vydávanie povoleniek na odstrel ohrozených zvierat.

Pozrite sa, ako kráčal na súd James Palmer:

Súvisiace články