Jasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Cez deň obyčajný dom, ale v noci sa mení na rozprávkový zázrak
Zdielať na

Cez deň obyčajný dom, ale v noci sa mení na rozprávkový zázrak

Archívna reportáž

CHOTOVICE / Obec v Pardubickom kraji sa môže pochváliť najosvetlenejším domom v Česku. Jeho majiteľ, Václav Trunec má už 16 rokov nezvyčajnú záľubu - miluje vianočné svetielka. Tento rok použil na svoj dom až 46 483 žiaroviek.

​Tak ako minulé roky, ani tento raz Václav Trunec nesklamal a postaral sa o jedinečný zážitok nielen pre obyvateľov jeho obce. Minuloročnú výzdobu však na dome a pozemku výrazne rozšíril o ďalšie svetielka a pridal nové prvky a motívy, ako napríklad zvoničku pri vchode na svoj pozemok.

"Navýšil som tento rok počet žiaroviek o 3800, takže ich je 46 483, a tým pádom je aj viac trafostaníc. Tých je už 243. Spotreba je rovnaká, okolo 4,5 kWh," povedal milovník vianočných svetielok. Teda príkon vianočného osvetlenia je porovnateľný s energiou skoro päťdesiatich zapnutých televízorov alebo desiatich pračiek. Vianočná výzdoba domu v Chotoviciach je zapísaná v Českej knihe rekordov a v rokoch 2009 a 2010 vyhrala v súťaži o najkrásnejšiu vianočnú výzdobu v Česku.

Ameriku u neho nehľadajte

Aj keď sa Václav výzdobe venuje už 16 rokov stále je pritom odporcom amerických vianočných motívov, takže na jeho záhrade nenájdete žiadnou postavu Santu, ale sú tam klasické jasličky s Ježiškom a namiesto sobov tiahnu sane s darčekmi koníky. 

Ak by ste si rozprávkovo rozsvietený dom Václava Trunca chceli vychutnať aj naživo, je sprístupnený verejnosti každý večer až do Troch kráľov. Adresu domu a online sledovanie nájdete tu

Podobný vianočný dom má aj jeden bohatý podnikateľ na Filipínach. Na tom však nenájdete ani centimeter bez vianočnej výzdoby.

Súvisiace články