Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dôchodkový vek sa bude zvyšovať. Slováci budú pracovať takmer najdlhšie v Európe
Zdielať na

Dôchodkový vek sa bude zvyšovať. Slováci budú pracovať takmer najdlhšie v Európe

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Odchod do dôchodku sa bude zvyšovať. Podľa najnovšieho prieskumu OECD sa do dôchodku dostaneme tesne pred sedemdesiatkou.

Podľa odhadov Organizácie pre hospodársku spoluprácu (OECD) budeme musieť pracovať takmer najdlhšie v Európe. Pre dnešných 20 ročných ľudí sa zrejme vek odchodu do dôchodku posunie až na 68 rokov, čím sme sa dostali na piate miesto. Dlhšie budú pracovať už len vo Veľkej Británii, Taliansku, Nórsku a Dánsku. Tu to však hraničí takmer s extrémom. OECD predpokladá, že kvôli udržateľnosti dôchodkového systému, tam budú musieť ľudia denne dochádzať do práce ešte ako 74 roční. Otázkou však je, či budú v tomto veku schopní ešte vykonávať svoju profesiu: "Tiež si tam kladú túto otázku, ale nemali by sme sa na to pozerať očami minulosti, ale očami budúcnosti. Bude ubúdať ťažkej fyzickej práce, pracovať najmä hlavou, takže ľudia by aj v takom veku ešte stále mali byť schopní pracovať," hovorí Radovan Ďurana, analytik INESS. 

OECD ilibrary Pensions at a Glance 2017

​Dôchodkový systém je vlastne iba hra s číslami a s tým, kto a koľko do jeho udržateľnosti vloží. Ak štát nechce, aby ľudia platili príliš veľa na odvodoch, no dôchodcom nechce uberať, príjem do systému zabezpečí iba tak, že posunie odchod do dôchodku. Vďaka tomu získa na niekoľko rokov viac prispievateľov a zároveň menej dôchodcov, ktorým treba dávku vyplácať.

Spoliehať by sme sa však mali radšej sami na seba. Dôchodok je totiž vec, ktorá nikdy nie je stopercentne istá. "Je to zmluva, ktorú uzatvárame na 60 rokov - 40 rokov ešte budeme pracovať a 20 rokov snáď poberať dôchodok. Nikto nevie, čo sa stane za 60 rokov, preto by sme mali šetriť, aby sme sa nespoliehali len na to, že tento systém prežije a v akej podobe prežije," dodáva Ďurana. Ešte v novembri sa diskutovalo, že maximálna veková hranica odchodu do dôchodku bude 64 rokov. Pozrite si reportáž reportérky Aleny Malchovej.

Aktuálna výška dôchodku

​Na konci novembra predstavoval priemerný starobný dôchodok na slovensku takmer 429 eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka si teda dôchodcovia priemerne polepšili o 11 eur. Rástli aj vdovské a sirotské dôchodky. No najviac si podľa sociálnej poisťovne polepšili poberatelia predčasného starobného dôchodku a to o 16 eur. V súčasnosti poberá dôchodok viac ako jeden milión Slovákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy