Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Európska komisia žaluje Česko, Maďarsko a Poľsko pre neplnenie migračných kvót
Zdielať na

Európska komisia žaluje Česko, Maďarsko a Poľsko pre neplnenie migračných kvót

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Európska únia sa súdi s Českou republikou, Maďarskom a Poľskom za to, že odmietajú prijať migrantov. Spoločenstvo 28 štátov sa v septembri 2015 dohodlo, že sa postará o 160-tisíc utečencov z Talianska a Grécka.

Česko, Poľsko a Maďarsko ale o utečencov nestoja. Európska komisia sa snažila nájsť dôvod, no zatiaľ nedostala žiadne uspokojivé stanovisko. Zástupcovia komisie vo štvrtok vyhlásili, že tieto krajiny stále nedodržiavajú svoje záväzky a ani len nenaznačili, či sa plánujú podieľať na prerozdelení utečencov. Prípadom sa zaoberá Európsky súdny dvor.

Členské štáty sú podľa dohody zaviazané každé tri mesiace uviesť vhodné miesta na relokáciu migrantov, aby proces prebiehal rýchlo a poriadne. To ale tieto tri krajiny neplnia. "Maďarsko od začiatku relokačného plánu nevykázalo žiadnu činnosť, Poľsko sa nikoho neujalo a neuviedlo žiadnu lokáciu od decembra 2015. Česko nikoho nepresťahovalo od augusta 2016 a neprisľúbilo lokáciu už viac ako rok," vysvetľuje Európska komisia. 

Český premiér Andrej Babiš by chcel na budúcotýždňovom summite Európskej únie (EÚ) prehovoriť politikov z ostatných členských krajín, aby stiahli žalobu. Tvrdí, že plán prerozdeľovania migrantov je "nezmyselný" a ak únia naďalej bude vyžadovať plnenie kvót, iba tým bude nahrávať extrémistickým stranám. Babiš chce na summite navrhnúť "iné riešenie problému migrácie", ktoré má podľa neho spočívať predovšetkým v boji proti pašerákom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy