Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Schulz požaduje Spojené štáty európske. Komu sa to nepáči, má odísť z Únie
Zdielať na

Schulz požaduje Spojené štáty európske. Komu sa to nepáči, má odísť z Únie

Archívna reportáž

BRUSEL / Predseda nemeckej sociálnej demokracie Martin Schulz chce v najbližších rokoch z Európskej únie vytvoriť federáciu. Podľa neho by mali členské krajiny prijať spoločnú ústavnú zmluvu. Krajiny, ktoré budú proti podľa jeho slov majú z Európskej únie vystúpiť.

"V nasledujúcich rokoch pôjde o budúcnosť Európskej únie," myslí si Schulz, podľa ktorého už nestačia drobné reformy, ale je potrebné nájsť odvahu k zásadným zmenám. "Chcem aby existovala európska ústavná zmluva, ktorá vytvorí federálnu Európu," povedal. 

V roku 2025 by podľa Schulza mohli vzniknúť Spojené štáty európske založené na ústavnej zmluve. "Keď ju budeme mať, tak musí byť predložený v členských krajinách a kto bude proti tomu, ten pôjde z Európskej únie preč," predstavil Schulz svoj pomerne radikálny návrh. 

"Európa je naša životná poistka," prehlásil predseda sociálnej demokracie s tým, že národné štáty už na viacero úloh jednoducho nestačia. Iba spojená a rozhodná Európa môže podľa Schulza čeliť klimatickým zmenám, daňovým únikom veľkých firiem, terorizmu alebo migrácii. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, bývalý šéf Európskeho parlamentu v prejave tvrdo kritizoval vlády Poľska a Maďarska. "Pozrite sa, čo sa deje v Poľsku, kde sú naše spoločné hodnoty systematicky podkopávané," poznamenal. Rovnako Maďarsko sa podľa neho čím ďalej, tým viac vzďaľuje od európskeho spoločenstva. 

Niektorí poslanci už spájanie krajín navrhovali v oblasti bezpečnosti. Hovorilo sa o vzniku spoločnej európskej armády. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy