Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Parlament ďalej rokuje o zákone roka. Opozícia čakala vyrovnaný rozpočet
Zdielať na

Parlament ďalej rokuje o zákone roka. Opozícia čakala vyrovnaný rozpočet

BRATISLAVA / Parlament vo štvrtok pokračuje v diskusii o zákone roka. Debatu o štátnom rozpočte na rok 2018 odštartoval včera popoludní minister financií Peter Kažimír. Na úvod rokovania prišilo iba žalostne málo poslancov. Do rozpravy je zatiaľ prihlásených desať poslancov. Ďalší sa prihlásia ústne. Včera to bolo najmä o kritike opozície.

Debata začala ešte v stredu. Opozičným poslancom prekáža najmä fakt, že v dobrých ekonomických časoch nie je rozpočet vyrovnaný, a že by sa mu darilo oveľa lepšie aj bez vládnych zásahov ako s nimi. 

Počas dňa vstúpilo do rozpravy k rozpočtu desať poslancov, ktorí sa prihlásili písomne. Následne dostali možnosť prihlásiť sa tí, ktorí chcú vystúpiť ústne. Diskusia sa niesla v podobnom duchu ako v stredu, keď vystupovali len opoziční poslanci, ktorí mali k rozpočtu aj tlačové besedy.

Tí kritizovali odsúvanie konsolidačných a ozdravných plánov teraz, keď sa ekonomike darí. Naopak, minister Kažimír namietal, že vláda zapracovala do rozpočtu aj svoje priority - sociálne balíčky, takže rozpočet pre toto nemôže byť vyrovnaný už na budúci rok. Poslanec Fecko z OĽaNO kritizoval aj to, že ide málo peňazí do agrorezortu. 

Podľa slov šéfa financií budeme hospodáriť na nule v roku 2020. Štvrtkové popoludnie sa bude hlasovať napríklad aj o rozsiahlej novele o dani z príjmov či o novele zákona o dani z pridanej hodnoty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy