Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nová mena pre Slovensko? SUPEREURO
Zdielať na

Nová mena pre Slovensko? SUPEREURO

Turbulentné dianie v Európe môže podľa niektorých ekonómov spôsobiť aj to, že spoločná mena euro sa rozpadne a hospodársky najsilnejšie a najzdravšie krajiny si vytvoria akési nové supereuro a tí nevýkonní a zadĺžení ako Grécko či Portugalsko pôjdu bokom. Nás zaujímalo, do ktorej skupiny by sa mohlo zaradiť Slovensko.

Nie, zavedenie supereura by neznamenalo, že by sa vytlačili veľké bankovky, na aké sme zvyknutí z reklamných zväčšenín. Názov supereuro totiž niektorí ekonómovia či politici používajú pri úvahách o vzniku meny pre hospodársky či zemepisne blízke krajiny. Na to, že čosi podobné môže vzniknúť, aj keď nie hneď zajtra, pravidelne poukazuje aj analytička Markéta Šichtařová.

Analytička tvrdí, že radšej nie

Tá vraví: "Dlhodobo, historicky sa ukazuje, že spoločná mena je najvýhodnejšia pre krajiny, ktorú sú si čo najviac ekonomicky podobné." Rôzne úvahy a prepočty naznačujú, že menu supereuro by mohli po rozpade súčasného eura začať používať Nemecko, Fínsko, Holandsko a prípadne Rakúsko.

Podľa Šichtařovej teoreticky aj naša krajina by makroekonomicky mohla mať na túto skupinu, avšak skôr by sa k tejto možnosti neprikláňala. Vraví: "Napriek tomu si myslím, že by skôr prevažovali výhody toho, ak by Slovensko na supereuro neašpirovalo."

Máme rýchly ekonomický rast, ale aj...

Analytička Eva Sadovská hovorí, že pri takýchto zásadných rozhodnutiach politici určujú, aké ekonomické kritériá sa budú brať do úvahy. Suché ekonomické fakty nateraz ukazujú, že Slovensko patrí medzi menej zadĺžené ekonomiky. Eva Sadovská: "Taktiež v súčasnosti máme jeden z najrýchlejších ekonomických rastov. Na druhej strane, naša inflácia je rýchlejšia ako napríklad v Európskej únii alebo eurozóne a taktiež naša miera nezamestnanosti patrí medzi najvyššie."

Grécko určite nie...

Je samozrejme jasné, že do zoskupenia so supereurom by sa nedostalo Grécko. To opäť rozčúlilo ľudí v štátoch, ktoré mu pomáhajú. Nová grécka vláda totiž namiesto šetrnia odmieta prepúšťať úradníkov z prebujnelej štátnej správy, odmieta znižovať neúmerne vysoké platy a chce zrušiť niektoré potrebné dane.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy