Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Trumpovo rozhodnutie otvorilo bránu pekiel, vyhlásilo hnutie Hamás
Zdielať na

Trumpovo rozhodnutie otvorilo bránu pekiel, vyhlásilo hnutie Hamás

WASHINGTON / Osem krajín, ktoré nesúhlasia s rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, požiadalo o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN).

Švédska misia pri OSN oslovila Japonsko, ktoré tento týždeň rade predsedá, aby zasadnutie zvolalo ešte tento týždeň. Okrem Švédska ho požaduje Bolívia, Egypt, Francúzsko, Taliansko, Senegal, Veľká Británia a Uruguaj.

Generálny tajomník OSN António Guterres po Trumpovom oznámení povedal, že problematiku je potrebné vyriešiť prostredníctvom priamych rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi. Zároveň varoval, že "jednostranné opatrenia" by mohli zmariť vyhliadky na mier.

​Trump oznámil, že Spojené štáty od stredy oficiálne uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Zároveň nariadil vláde, aby začala s prípravami na presťahovanie americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema. Izrael tento krok privítal, vo svete ale vyvolal veľké pobúrenie.

Trumpa kritizujú, Palestínčanov vyzývajú na povstanie

Stovky Palestínčanov vyšli do ulíc. Niektorí z nich pálili vlajky USA a Izraela. Vodcovia hnutia Hamás, ktoré ovláda Pásmo Gazy, označili Trumpovo rozhodnutie za agresiu a za hazardnú hru. "Toto rozhodnutie otvorilo brány pekla pre americké záujmy v regióne," komentoval Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme Ismaíl Radvan z hnutia Hamás. Novinárom tiež odkázal, že vyzýva arabské a islamské štáty, aby prerušili svoje ekonomické a politické styky s americkými ambasádami, a aby vyhostili amerických veľvyslancov. 

Kritiku za svoje rozhodnutie si Trump vyslúžil aj od tureckého ministerstva zahraničných vecí, od Egypta aj od Iránu. Kritizoval ho aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, podľa ktorého ide o jednostranné a poľutovaniahodné rozhodnutie, ktoré porušuje medzinárodné právo a rezolúcia. Generálny tajomník OSN Antonio Guterres vyhlásil, že Trump ohrozil mierový proces v Izraeli.

Vodca radikálnej organizácie Hamas Ismaíl Haníja vo štvrtok vyzval Palestínčanov k zahájeniu nového povstania - takzvanej antifády - proti Izraelu. "Mali by sme vyhlásiť antifádu proti sionistickému nepriateľovi a budeme pracovať na jeho zahájení," uviedol. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy