Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podľa Danka už neexistuje dôvod na nevymenovanie sudcov
Zdielať na

Podľa Danka už neexistuje dôvod na nevymenovanie sudcov

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska porušil ústavné práva kandidátov na post ústavných sudcov, rozhodol o tom prvý senát Ústavného súdu v Košiciach. Na tlačovej konferencii na to reagoval aj predseda národnej rady Andrej Danko.

"Minulý rok som sa rozhodol akceptovať oddialenie rozhodnutia. Čakali sme na rozhodnutie Benátskej komisie, napriek jej rozhodnutiu nedošlo k vymenovaniu ústavných sudcov. Po rozhodnutí ústavného súdu neexistuje prekážka, aby ústavný súd nemal doplnený počet ústavných sudcov," komentoval predseda národnej rady rozhodnutie ústavného súdu.

Andrej Danko tvrdí, že sa v čase, keď prezident Kiska odmietol vymenovať troch sudcov musel rozhodnúť, či vyhlási nové kolo a situáciu podľa svojich slov ešte viac zamieša, alebo zotrvá v názore, že národná rada si splnila všetky podmienky, ktoré jej ústava SR ustanovila pri výbere sudcov. "My ústavní činitelia nemôžeme konať niečo, čo nám zákon nedovoľuje," povedal.

"Rozhodol som sa v tom čase, že nebudem vyhlasovať nové kolo volieb. Prezidentská kancelária sa rozhodla zotrvať vo svojom názore. Dnes som presvedčený, že neexistuje zákonný dôvod, aby títo sudcovia neboli vybratí," zhodnotil. Ako tvrdí, z rozhodnutia ústavného súdu nechce získavať politické body. Upozornil ale, že sa súdy na ústavnom súde naťahujú v dôsledku nedostatku sudcov.

"Z hľadiska národnej rady musím povedať, že som rád, že nepochybila, že sme poskytli maximálnu súčinnosť. Poviem verejne, odľahlo mi, pretože som tú zodpovednosť mal aj na vlastných pleciach. Mohol som vyhlásiť nové kolo, no neviem si predstaviť ten politický guláš, ktorý by z toho vznikol," uviedol Danko.

Danko uviedol, že sa k rozhodnutiu vyjadril z pohľadu predsedu národnej rady. Či prezident sudcov napokon vymenuje, je podľa neho otázka na prezidentskú kanceláriu. Danko uviedol, že pred tlačovou konferenciou s prezidentom telefonoval. Andrej Kiska si rozhodnutie ústavného súdu podľa jeho slov musí preštudovať a potom si ďalší postup rozmyslieť. "Chcel by som vyzvať na rozvahu a pokoj, pretože táto situácia je riešiteľná. Verím, že prezident zaujme stanovisko a príjme rozhodnutie podľa svojho vedomia, svedomia a podľa Ústavy Slovenskej republiky," zakončil svoju reakciu Danko.

Rozhodnutie ústavného súdu

Prvý senát ústavného súdu rozhodol, že prezident nevymenovaním kandidátov za sudcov ústavného súdu porušil práva kandidátov. Senát zrušil rozhodnutie prezidenta o nevymenovaní a súčasne mu prikázal, že má znova konať vo veci a vymenovať troch sudcov ústavného súdu.

Niektorí právnici s rozhodnutím súdu nesúhlasia. "Bohužiaľ, dnešné rozhodnutie je v prudkom rozpore s ústavou," uviedol advokát Peter Kubina. Podľa odborníkov na právo Ústavný súd prekročil svoju právomoc. Rozhodoval totiž aj o tých kandidátoch, ktorí sa naň neobrátili so sťažnosťou.

Trinásťčlenné plénum ústavného súdu je nekompletné po tom, ako prezident odmietol vymenovať sudcov na celkovo tri uvoľnené miesta. Odmietnutí kandidáti, ktorých v minulom volebnom období schválila národná rada, podľa hlavy štátu nespĺňali nároky spojené s takýmto postom. Došlo k sporom, či takýto postup prezident má oporu v ústave. Jednoznačnú odpoveď na to nedala ani Benátska komisia, na ktorú sa Andrej Kiska obrátil.​

Stredajšie rozhodnutie ústavného súdu schvaľuje aj koalícia. "Prezident nie je nadústavný orgán, nestojí nad ústavou, zákonmi a ústavným súdom," uviedol premiér Robert Fico.

Prezident sa vyjadrí po preštudovaní spisu

Andrej Kiska odmietol sudcov vymenovať, pretože podľa neho nespĺňali nároky spojené s vykonávaním tejto funkcie. Prezident tvrdil, že traja uchádzači doteraz neprejavili záujem o ústavné právo alebo nemajú sudcovské skúsenosti. Ústavný súd jeho námietky neuznal. "Prezident po naštudovaní rozhodnutia ústavného súdu oznámi, ako bude ďalej postupovať," uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy