Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zdravotnícka novela prešla. Lekári budú môcť ordinovať v doplnkových hodinách
Zdielať na

Zdravotnícka novela prešla. Lekári budú môcť ordinovať v doplnkových hodinách

BRATISLAVA / V stredu sa poslanci vrátili k štandardnej schôdzi a na programe mali aj novelu zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne ministerstva Druckera. Legislatívna úprava rieši niekoľko oblastí - napríklad zavedenie takzvaných doplnkových ordinačných hodín či úpravu v oblasti urgentných príjmov.

Dopoludnia poslanci novelu napokon schválili. Ako vysvetlil novinárom minister zdravotníctva Tomáš Drucker, doplnkové ordinačné hodiny znamenajú, že ak lekár alebo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti splní podmienky ustanovené zákonom. Tie hovoria, že primárne musí poskytovať špecializovanú ambulantnú zdravotnú starostlivosť v rozsahu minimálne 30 hodín, všeobecnú 35 hodín týždenne, až potom si môže zriadiť doplnkové ordinačné hodiny v časoch na to presne určených. Doplnkové ordinačné hodiny budú dobrovoľné a musia byť schválené vyšším územným celkom. Zákon začne platiť od 1. mája 2018.

Doplnkové ordinačné hodiny môžu byť v rozsahu maximálne 30 percent riadnych ordinačných hodín, taktiež maximálne môže lekár vyšetriť 30 percent pacientov z tých ktorých za týždeň ambulancia ošetrí. Podľa pozmeňujúceho návrhu maximálna úhrada pacienta v doplnkových ordinačných hodinách bude 30 eur. Pôvodne sa navrhovalo 50 eur. Minister odmieta, že ide o poplatok. "Ide o ochranný limit pri priamej úhrade pacienta podľa zverejneného cenníka," vysvetlil Drucker. Pozmeňujúci návrh taktiež zavádza povinnosť pre špecialistov prijať pacientov do 20 dní od objednania.

Zmeny v urgentných príjmoch

Plénum Národnej rady SR odobrilo zmeny v oblasti urgentných príjmov. Podľa novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú v stredu schválili poslanci, sa urgenty rozdelia na dva typy. "Definovali sme sieť, ktorá, predpokladáme, že je dostatočná pre Slovensko, a ktorú chceme financovať z verejných zdrojov takzvanou paušálnou úhradou. Tie nemocnice, ktoré nie sú v sieti zapísané, si môžu naďalej vybudovať urgentné príjmy, nebudú mať však paušálnu úhradu, ale budú hradené od výkonu tak, ako je to v súčasnosti," objasnil ešte v auguste minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Urgentný príjem prvého typu bude samostatná ambulancia s lekárom, triediacim pracovníkom a ďalším zdravotníckym personálom, s 24-hodinovou prevádzkou, sedem dní v týždni. "Je to istá nadstavba ústavnej pohotovostnej služby a musí mať jedno takzvané expektačné lôžko," poznamenal Drucker. Urgentný príjem druhého typu je podľa neho vyšší stupeň špecializácie, pričom si vyžaduje ďalších odborníkov, špecialistov. "Pre urgentné príjmy druhého typu plánujeme, že sa dobudujú aj takzvané traumacentrá. Ide o vysoko špecializované centrá, ktoré sú schopné robiť komplexnú diagnostiku a liečbu," uviedol minister.

Práve do tejto novely sa poslanci OĽaNO pokúsili pretlačiť aj zmrazovanie platov. Minister, ako predkladateľ, s tým nesúhlasil, a tak je jasné, že koalícia bude presadzovať svoj model bez zmrazenia, ale so zvýšením platov o jediné euro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy