Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mladík zverejňoval extrémistické materiály. Ide do basy
Zdielať na

Mladík zverejňoval extrémistické materiály. Ide do basy

BANSKÁ BYSTRICA / Extrémistické trestné činy už spadajú pod špecializovaný trestný súd. Pred samosudcu sa tak v stredu postavil iba 21-ročný Boris z Kopernice z okresu Žiar nad Hronom. Na krku má prechovávanie a rozširovanie extrémistických materiálov. Na treste sa s prokurátorom dohodol.

Do Banskej Bystrice prišiel 21-ročný Boris v sprievode rodiny. S prokurátorom sa na treste dohodol, súd túto dohodu aj schválil. Mladík si vo väzení odsedí tri roky. "Len vďaka priznaniu a oľutovaniu trestnej činnosti došlo k zníženiu sadzby o jednu tretinu," povedal prokurátor Špeciálnej prokuratúry

Pôvodne mu hrozil až 8-ročný trest. Počas domovej prehliadky dobrovoľne vydal tričká a plagáty so zakázanými nápismi a znakmi ako sigrunu, odalruno, či vlčí hák, ktoré používalo nacistické Nemecko. Na svojom profile na sociálnej sieti zverejňoval heslá či symboly, ale aj dobové výroky Hitlera a Mengeleho. "Obvinený sa dopusti dvoch trestných činov, v skúšobnej dobe a v rovnakej veci, ako už odsúdený bol," povedal prokurátor ŠP.

Mladíka totiž za extrémistické trestné činy v minulom roku už odsúdil súd v Žiari nad Hronom. Prokurátor hovoril o tzv. špeciálnej recidíve. Rozsudok je právoplatný, mladík tak šiel rovno do výkonu trestu. Zo súdu tak odchádzal už v sprievode justičnej stráže. Rodina rozsudok komentovať nechcela.

Extrémistické trestné činy sú v našom trestnom zákone dlhodobo, no nedávno došlo k legislatívnym zmenám, spresňovala sa najmä terminológia. Na súdoch budú svedčiť aj noví znalci. "Aplikačná prax ukázala, že sme nemali aj dostatočne legislatívne podchytené tieto veci, bola zriedená samostatná národná jednotka v rámci NAKA," vyjadrila sa Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy