Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na vlakové koľaje spadol strom. Kmeň mal narezaný a bol pri ňom hrozivý odkaz
Zdielať na

Na vlakové koľaje spadol strom. Kmeň mal narezaný a bol pri ňom hrozivý odkaz

Archívna reportáž

MLADÁ BOLESLAV / Strom, ktorý spôsobil nehodu vlaku zrejme na koľaje nespadol náhodou. Minister vnútra nevylúčil teroristický útok.

Neďaleko českého mesta Mladá Boleslav narazil ešte v júni vlak do stromu spadnutého na koľaje. Vysvitlo, že nepadol náhodou, kmeň mal narezaný. Jednou z verzií, s ktorými polícia pracuje, je aj teroristický útok. Teória je podporená aj odkazom, ktorý pri strome našli. Polícia tam totiž zaistila odkaz "Alah je veľký". Bol však napísaný po česky a s chybami.

"Je preverované podozrenie zo spáchania zločinu teroristického útoku," potvrdil pre portál Lidovky.cz štátny zástupca MV ČR Marek Bodlák. Podľa českého trestného zákona je motívom takéhoto činu, okrem snahy spôsobiť zranenie, smrť či škodu na majetku, aj snaha vyvolať strach medzi verejnosťou a "závažným spôsobom zastrašiť obyvateľstvo". Za takýto zločin hrozí až doživotie.

Vo vlaku sa v čase incidentu viezlo deväť ľudí, nikomu sa nič nestalo. Zarážajúce je, že podobná nehoda sa stala o štyri týždne neskôr na trati vzdialenej len zhruba 5 kilometrov od incidentu pri Mladej Boleslavi. Aj vtedy narazil vlak do stromu, ktorý sa následkom narezania zrútil na koľaje. Oba prípady vyšetrujú pre veľkú podobnosť rovnako, vrátane podozrenia, že môže ísť o toho istého páchateľa.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade vykoľajeného vlaku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy