Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Priemerná mzda na Slovensku stúpla. S odmenami prekoná magickú hranicu
Zdielať na

Priemerná mzda na Slovensku stúpla. S odmenami prekoná magickú hranicu

BRATISLAVA / Slovenskému hospodárstvu sa darí, zamestnanosť rastie a ľudia si môžu dovoliť minúť viac, ako po minulé roky. Situácia na trhu práce núti firmy ponúkať zamestnancom vyššie mzdy. Nie je preto vylúčené, že na konci roka prekonajú historickú hranicu.

Záver roka bude na Slovensku rekordný, priemerná mzda by mala po prvý raz prekonať magických tisíc eur. Naznačujú to údaje za tretí štvrťrok, v ktorom sme sa k tejto méte priblížili takpovediac na dostrel. "Priemerná mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve dosiahla 935 eur," povedal Alexander Ballek, predseda Štatistického úradu SR.

V dôsledku vyplácania nepravidelných odmien na konci roka bude priemerná mzda vyššia v poslednom kvartáli ešte vyššia. Rastie však nielen nominálna, ale aj reálna mzda. "Nielen vyššie sumy vidíme na výplatných páskach, ale môžeme si z platov aj dovoliť viac kúpiť," povedala Jana Glasová, analytička Poštovej banky.

Okrem rastúcej ekonomiky to má na svedomí aj situácia na trhu práce. "Zamestnávatelia majú problém nájsť správnych zamestnancov a tým pádom zvyšujú aj platy," vyjadrila sa hovorkyňa portálu Profesia, Nikola Richterová. Zamestnávatelia totiž tiež pochopili, že samotné benefity nestačia a keď sa darí, mali by ľuďom jednoducho pridať.

Najrýchlejšie stúpajú mzdy v IT sektore, finančných a poisťovacích službách, automobilovom, strojárskom a chemickom priemysle. Priemerná mzda zamestnanca sa síce vyšplhá nad tisícku, no mnohým z nej aj tak veľa nezostane. "V závere roka míňame najviac, až 27 percent tržieb pripadá na posledný kvartál," skonštatovala Lucia Dovalová, ekonomická analytička.

Pracovných ponúk bude pribúdať a mzdy by mali rásť aj na budúci rok. Kartami by však mohli zamiešať vonkajšie vplyvy ako napríklad Brexit alebo zdraženie čierneho zlata. "Ceny ropy sa premietajú aj do všetkých cien tovarov a služieb, keďže tie treba nielen vyrobiť, ale aj prepraviť k zákazníkom," povedala Jana Glasová.

Pozrite si archívnu reportáž o zvyšovaní miezd na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy