Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia skontrolovala viac ako 100 firiem na Slovensku. Zamerali sa na na pracovné či sexuálne vykorisťovanie
Zdielať na

Polícia skontrolovala viac ako 100 firiem na Slovensku. Zamerali sa na na pracovné či sexuálne vykorisťovanie

BRATISLAVA / Policajné zložky z viac ako 60 krajín sa zapájajú do spoločných medzinárodných operácií, ktoré podporuje Europol. Slovensko sa prvýkrát pridalo v roku 2014. Len tento rok sme pomohli pri šiestich medzinárodných akciách.

Podvody s platobnou kartou, prevádzačstvo, počítačová kriminalita, obchodovanie s drogami, so zbraňami, falšovanie eura, organizované majetkové trestné činy či obchodovanie s ľuďmi – to sú oblasti, v ktorých členské krajiny Európskej únie a medzinárodní partneri spojili svoje sily proti aktivitám zločineckých skupín.

Jednou z medzinárodných akcií, ktorá zahŕňala stovky zásahov na rôznych miestach nielen v rámci Európskej únie, bola aj akcia Dragon. V rámci nej sa polícia zamerala na podvodný nákup leteniek prostredníctvom transakcií kradnutých údajov platobných kariet. Zatiaľ čo u nás sa žiadny páchateľ nenašiel, vo svete počas tejto akcie zadržali viac ako 150 podozrivých, ktorým zabránili vstup na palubu lietadla. Akcia sa uskutočnila na 39 európskych a iných letiskách. Slovensko malo svojich policajtov aj medzi 40 vyšetrovateľmi a expertmi, ktorí v jeden týždeň naraz mapovali poznatky voči rozvíjajúcej sa kriminalite na tzv. darknete.

"V rámci ďalších medzinárodných akcií zameraných na prevádzačstvo, organizovanú majetkovú trestnú činnosť či daňové podvody polícia zadržala viac ako 130 ľudí podozrivých z prevádzačstva, viac ako 1300 nelegálnych migrantov a zaistila 43 kradnutých áut," informuje hovorca prezídia Michal Slivka. 

Operácie aj na východnej hranici

Operácie sa uskutočnili aj na hraničnom priechode Vyšné Nemecké a Ubľa. Počas akcie proti obchodovaniu so syntetickými drogami a kokaínom zaistili policajti dokopy takmer 270 kil kokaínu, 19 kilogramov amfetamínu, stovky tabliet extázy a takmer 2 a pol milióna cigariet.

"V rámci akcie zameranej na obchodovanie so zbraňami bolo zaistených takmer 140 zbraní, 7000 ks munície a zadržaných 18 podozrivých osôb. Viac ako 150 osobám bol odopretý vstup do Európskej Únie," dodáva Slivka. 

Viac ako 100 firiem na Slovensku skontrolovali v rámci medzinárodnej akcie zameranej na pracovné či sexuálne vykorisťovanie. Išlo najmä o erotické salóny, nočné či striptízové kluby, masážne salóny a taktiež firmy v oblasti stavebníctva, poľnohospodárstva či priemyslu. Kontrole sa podrobilo takmer 1 000 osôb. "Z toho polovica cudzincov pochádzajúcich zo Srbska, Thajska, Poľska, Vietnamu a Ukrajiny. Kontrolami sa zistilo nelegálne zamestnávanie 33 osôb, a to najmä zo Srbska a Ukrajiny," povedal Slivka. 

Okrem Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii úradu hraničnej a cudzineckej polície sa na medzinárodných operáciách podieľali aj kriminalisti Národnej kriminálnej agentúry.

Podnikatelia, ktorí dostali do schránok výzvu nemeckej firmy na zaslanie daňových údajov by si mali dávať pozor. Stačí jeden podpis a zaviažu sa k trojročnému kontraktu s povinnosťou platiť firme po bezmála 800 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy