Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Seniorom zrušili stacionár. Starosta obviňuje ministerstvo z manipulácie
Zdielať na

Seniorom zrušili stacionár. Starosta obviňuje ministerstvo z manipulácie

KVAKOVCE / Kauza denného stacionára v Kvakovciach na východe Slovenska pohla ministerskými úradníkmi. Z Bratislavy prišli na východ vysvetľovať zistenia kontroly, po ktorej zrušili zmluvu s tamojšou neziskovou organizáciou. Trvajú na svojom, no prišli s ponukou, aby stacionár prevádzkovala obec. Starkí z Kvakoviec sa boja, že skončia doma, osamelí, medzi štyrmi stenami.

V Kvakovciach, odkiaľ mladí ľudia ušli za prácou je denný stacionár jedinou aktivitou pre starkých, ktorí tu zostali. "Chce sa mi plakať, že mám byť sama doma," hovorí jedna z klientiek stacionáru. Starkí z Kvakoviec boli nahnevaní, keď im zrušili stacionár, ale teraz si už neberú servítky pred ústa. Ministerských úradníkov obviňujú z klamstiev. Do stacionára pozvali štátneho tajomníka Branislava Ondruša. Ten ale poslal svojich podriadených. Tých, ktorí boli na kontrole, ktorá nad nimi vyniesla ortieľ.

Starosta pracovníkov ministerstva, ktorí robili kontrolu, obvinil z manipulácie. "Ukázali fotku bezbariérového prístupu a bola orezaná. Vytiahli fotku posilňovne a prezentujú, že sa tu deje niečo nenormálne. Je akože neuveriteľné odhalenie, že naši seniori sa v tej posilňovni stretávajú, že na to oni prišli," hovorí Radovan Kapráľ, starosta obce Kvakovce.

Ministerskí úradníci si stoja za svojimi zisteniami. Podľa nich nezisková organizácia porušila zákon. "Zariadenie sociálnej služby má byť bezbariérové tak v exteriéri, ako v interiéri," povedal Marek Sivák zo sekcie ekonomiky MPSVaR. My poskytujeme peniaze a sme zodpovední za ich efektívne vynakladanie," vyjadril sa Pavel Kaňka z odboru sociálnych služieb MPSVaR.

Keď potrebujú niekoho pošpiniť, vyberú len to najhoršie," myslí si klient stacionáru. "Nemáte tu interiérový bezbariérový prístup, keď je na dvoch poschodiach, musí to byť zariadené tak, aby sa tam vedeli dostať aj klienti na vozíčku," hovorí Sivák. To stačí na to, aby sme odstúpili od poskytovania," povedal Pavel Kaňka.

Kým úradníci tvrdia, že sú to vážne nedostatky, klienti denného stacionára len krútia hlavou. Tvrdia, že im zadný bezbariérový prístup stačí, a že počítať metre štvorcové v spoločenskej miestnosti im ani nenapadlo. Podľa ministerstva ale nestačia. Spočiatku im však vyčítali aj chýbajúce toalety a sprchy. Keď sa ukázalo, že ich majú, úradníci otočili, že to bol len príklad nedostatkov.

Po tlaku dôchodcov, ktorí boli pripravení ísť aj do Bratislavy na ministerstvo, prevádzku denného stacionára ponúkli obci. "Ja sa tomu vôbec nebránim. Tu sa ale niečo zrušilo zo dňa na deň a dovidenia," zhodnotil starosta Kapráľ.

Pozrite si archívnu reportáž o problémoch s rušením stacionárov na východe Slovenska:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy