Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Uviaznutého jazvečíka mali hasiči na dosah. Záchrannú akciu museli ukončiť bez neho
Zdielať na

Uviaznutého jazvečíka mali hasiči na dosah. Záchrannú akciu museli ukončiť bez neho

Archívna reportáž

BERNARTICE / Hasiči zasahovali pri smutnom prípade jazvečíka, ktorý v lese uviazol v skale. Z nej sa ho pokúšali dostať už v pondelok večer. Keďže sa im to nepodarilo, k jazvečíkovi sa vrátili aj v utorok. Záchranná akcia ale nedopadla podľa očakávaní.

Hovorkyňa hasičov Pavla Jakoubková uviedla, že sa hasiči dostali k psovi tak blízko, že ho zachytila aj kamera. "Delilo ich od seba ani nie pol metra. Keď už boli hasiči takmer na dosah, vystresovaný pes sa schoval do siete chodieb. Hasiči sa prekopali až do miest, kde ho videli naposledy. Ďalej ho už ale nezachytila ani kamera, ani echolokátory," uviedla hovorkyňa pre české Právo.

Hasičom sa v utorok podarilo prekopať až do hĺbky troch metrov. Keď ale jazvečíka nezachytili, rozhodli sa v akcii už nepokračovať. Riskovali by totiž vlastné životy. "Terén je veľmi nestabilný a v prípade, že by pokračovali, hrozil by zosun svahu," uviedla Jakoubková.

Podľa portálu Novinky.cz skončila záchranná akcia jazvečíka po dlhých 35 hodinách. Do akcie sa zapojil aj tím, ktorý sa špecializuje na vyhľadávanie ľudí v troskách budov. 

Jazvečík má minimálnu šancu

Šanca na záchranu jazvečíka, ktorý v skalách uviazol pri naháňaní líšky je podľa hasičov minimálna, takmer nulová. Veliteľ zásahu tvrdí, že v sutinách vydržia zvieratá maximálne týždeň. Existujú ale prípady, keď sa ich podarilo zachrániť aj po dlhšom čase. 

Pes dokáže uviaznuť nielen v skale, ale aj na otvorenom priestranstve. Napríklad ako to bolo v tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy