Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podobný most, aký spadol na Vltave, máme aj na Slovensku. Mal rovnaké problémy
Zdielať na

Podobný most, aký spadol na Vltave, máme aj na Slovensku. Mal rovnaké problémy

BRATISLAVA,PRAHA / Aj na Slovensku máme taký most, aký sa pred niekoľkými dňami zrútil v Česku. Dokonca ho navrhol rovnaký staviteľ. Štáb televízie JOJ sa naň bol pozrieť. Že je v oveľa lepšej kondícii, potvrdil aj odborník na mostné konštrukcie.

Praha. Trojský zámok. V okolí Vltavy bolo počuť čudné zvuky. V jednom momente sa most ponad rieku zrútil. Najhoršie dopadli štyria chodci, ktorí lávkou práve prechádzali. Skončili v nemocnici s vážnymi zraneniami. "My sme zaregistrovali dve osoby vo vode, ale už plávali k brehu," povedal Martin Kavka, hovorca hasičov. 

"Ide o dutinové poranenia hrudníku, brucha, panvy," rozpráva riaditeľ ZZS Petr Kolouch. Rozbehlo sa vyšetrovanie. Podľa odborníka na mostové konštrukcie, sa pod nešťastie okrem poveternostných vplyvov, zrejme podpísala dlhodobo zanedbávaná starostlivosť o tento most, chyby pri výstavbe, a pravdepodobne aj nie príliš najšťastnejšia konštrukcia mosta.

"Problémom býva, že pri realizácii sa nedodržia všetky postupy a môže dojsť k tomu, že nosné laná nie sú chránené proti korózii a ak sa to nezistí ani počas diagnostiky, tak to môže dôjsť až do takej miery, že ten most spadne," vysvetľuje odborník na mostné konštrukcie Peter Paulík. 

Aj na Slovensku máme rovnaký most ako v susednom Česku, zhodou okolností neďaleko bratislavského letiska. Je jediným svojho druhu u nás. A mal rovnaké problémy, ako ten pražský, až na to, že nespadol. Lávka ponad Malý Dunaj bola postavená v osemdesiatych rokoch. Pomerne rýchlo sa však zistili, že jeho konštrukcia má problém.

Podobný most na Slovensku

"V roku 1999 tom ho diagnostikovali a zistili, že taktiež dochádza ku korózii káblov," povedal Paulík. Nasledovala rozsiahla rekonštrukcia, po ktorej by mal byť v dobrej kondícii. Most je v správe bratislavského letiska. Nesie na sebe svetelnú navigáciu jednej z príletových dráh. Pre chodcov je uzavretý. A podľa oficiálneho stanoviska letiska, pravidelne kontrolovaný.

"Hlavná prehliadka bola naposledy vykonaná naposledy v septembri, kedy sa kontrolovala nosná konštrukcia zvrchu a zospodu, mostný zvršok, ložiská, kĺby, mostné závery a neboli zaznamenané žiadne poruchy," uviedla hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.  

Ostatné slovenské mosty majú inú konštrukciu. Ich kontroly majú v kompetencii majitelia. Či už samosprávy, národní diaľničiari, alebo cestári. Podľa experta na mosty je teda naša bezpečnosť, práve v ich rukách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy