Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Izraelská umelkyňa so slovenskými koreňmi vystavuje svoje diela v Prešove
Zdielať na
Prešov

Izraelská umelkyňa so slovenskými koreňmi vystavuje svoje diela v Prešove

PREŠOV / V prešovskej Židovskej synagóge vysatavuje svoje umenie izraelská umelkyňa. Ide o tradičné židovské umenie, ktoré spočíva vo vystrihávaní z papiera. Umenie staré 1 700 rokov prevzali od moslimov. Z papiera vedia vyrábať nielen obrazy, ale aj ozdobné dečky.

Žena, ktorej rodičia prežili holokaust sa narodila a žije v Izraeli. Korene má na Slovensku. "Môj otec bol z Cífera a mama z okresu Vráble," hovorí umelkyňa Ester Shilo. 

Čo obraz, to unikátne dielo. Na prvý pohľad vyzerajú akoby boli nakreslené uhlíkom alebo maľované tušom. V skutočnosti je to ale papier strihaný nožnicami na manikúru. "Je to stará hebrejská metóda umeleckej tvorby," hovorí kancelár Židovskej náboženskej obce Prešov Peter Chudý. 

Toto židovské umenie má korene v 14. storočí. Paradoxne to prevzali od moslimov, pridali ale hebrejské motívy. "Nie je tam ani kúsok farby alebo nejakej ceruzky," hovorí Peter Chudý.

Ester sa o tomto umení dozvedela pred niekoľkými rokmi. Jej umelecké vlohy ju predurčili na to, že preskočila svojich učiteľov a dnes toto umenie sama šíri. Nie je vôbec jednoduché. Vyskúšali si ho aj ženy, ktoré sa zúčastnili workshopu.

"Kresliť je oveľa ťažšie, lebo si musím predstaviť, ako to bude vyzerať, aby neboli veľké diery. Kreslí sa to dlhšie ako strihá," hovorí umelkyňa.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy