Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na primátorskú stoličku v Prešova si sadne Andrea Turčanová
Zdielať na

Na primátorskú stoličku v Prešova si sadne Andrea Turčanová

PREŠOV / Zo 664 obcí v Prešovskom kraji, v ktorých boli vyhlásené komunálne voľby, sa voľby uskutočnili v sobotu 10. novembra iba v 661 z nich. V troch obciach sa totiž nenašiel ani jeden kandidát na starostu či poslancov obecného zastupiteľstva.

Poradie kandidátov Meno kandidáta Politický subjekt Počet hlasov (%) Počet hlasov
1 Andrea Turčanová KDH, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA 45,73 14205
2 Pavel Hagyari NEKA 28,72 8921
3 Richard Drutarovský SPOLU, Progresívne Slovensko, OKS 8,52 2648
4 Miroslav Benko SMER-SD, SNS, MOST - HÍD 8,24 2560
5 František Oľha SaS, SME RODINA - Boris Kollár, ŠANCA, DS 7,59 2360
6 Stanislav Grega NEKA 0,75 233
7 Igor Dužda SRK 0,42 133

Výsledky v ostatných obciach v Prešovskom kraji si môžete pozrieť TU.

Nevolilo sa v obciach Jurkova Voľa (okres Svidník), Girovce (okres Vranov n/Topľou) a Ondavka (okres Bardejov), kde sa voľby neuskutočnia opakovane. Vo všetkých troch obciach mali voliť po troch poslancov, no neprihlásil sa nikto.

Ďalšou obcou v kraji, kde sa žiadny kandidát neuchádzal o post starostu sú Majere. V tejto obci v okrese Kežmarok sa ale budú volili poslanci, hoci na päť poslaneckých miest do obecného zastupiteľstva boli iba dvaja kandidáti. Počet volených miest nad počtom uchádzačov prevyšoval aj v obci Piskorovce (okres Vranov n/Topľou), kde sa o tri poslanecké miesta uchádzali iba dvaja kandidáti. V tých obciach, kde sa voľby neuskutočnili, teda nevolili starostu ani nevyberali potrebný počet obecných poslancov, sa do 30 dní od vyhlásenia výsledkov riadnych volieb vyhlásia nové voľby.

V 661 obciach kraja si teda vyberali celkovo 660 starostov a z pôvodného počtu 4 186 možných členov mestských a obecných zastupiteľstiev zvolili reálne 4 173 poslancov. V krajskom meste Prešov sa o priazeň voličov uchádzalo sedem kandidátov na primátora mesta, z toho jedna žena. Primátorom chcel byť Miroslav Benko (Smer-SD, SNS a Most-Híd), Richard Drutarovský (Spolu - občianska demokracia, Progresívne Slovensko, Občianska konzervatívna strana), Igor Dužda (SRK), Stanislav Grega (nezávislý), Pavel Hagyari (nezávislý), František Oľha (SaS, Sme rodina - Boris Kollár, Šanca a DS) a Andrea Turčanová (KDH, OĽaNO a Nova). Volilo sa v 80 volebných okrskoch. Vo volebných zoznamoch bolo v meste zapísaných celkovo 72 530 voličov.

V prešovskom volebnom obvode, zahŕňajúcom okresy Prešov a Sabinov, bolo zhruba 174-tisíc voličov, ktorí volili v 242 volebných okrskoch. Volilo sa celkovo v 134 obciach, pričom zaujímavosťou je, že až v 34 z nich bolo o starostovi prakticky rozhodnuté, keďže o funkciu sa uchádzal iba jeden kandidát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy