Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zo smrti Lukáša (†26) viní polícia vodiča, rodičia sa hnevajú na autobus
Zdielať na

Zo smrti Lukáša (†26) viní polícia vodiča, rodičia sa hnevajú na autobus

KLENOVÁ / Pri tragickej nehode v obci Klenová (okres Snina) zomrel 26-ročný Lukáš. Polícia z jeho smrti viní vodiča, no rodičia nebohého poukazujú na autobus odstavený na krajnici. Práve doňho v osudnú noc mladíci autom narazili. K udalosti sa vyjadrila aj dopravná spoločnosť.

Autobus stál na krajnici pred domom profesionálneho vodiča. Po náraze doň auto skončilo v plote. Vodič je vo vážnom stave v nemocnici. Spolujazdec zrážku neprežil. Aj keď Lukášov otec tvrdí, že mladíci si pred jazdou vypili, trápi ho najmä odparkovaný autobus.

"Zobrali jeden preč a doviezli druhý. Ako keby sa nič nestalo. Nerozumiem tomu, ako môže na hlavnej ceste stáť autobus," rozčuľuje sa otec nebohého Milan.

Predpis neporušil

Vodič autobusu o nehode okamžite informoval aj zamestnávateľa a vedenie tvrdí, že autobus parkovaním pri krajnici žiadny predpis neporušil.

"Vodič mal povolenie parkovať mimo sídla spoločnosti. Autobus stál na krajnici v obci, kde je povolená najvyššia rýchlosť 50 kilometrov za hodinu. Autobus bol riadne označený a parkoval v súlade so zákonom," informoval vedúci dopravy SAD Humenné Ján Šajtár.

"Stál na hlavnej ceste neosvetlený. V dedine ale večer nesvietia svetlá a v tme ho nevidieť," hovorí Lukášova matka.

Prekážka na ceste

Dopravný podnik upozorňuje, že úlohou vodiča je aj predvídať a s prekážkou na ceste má rátať.

"V opitom stave by vodič aj tak neskoro zareagoval na prekážku a je jedno, či by tam bol autobus, alebo kopa dreva, alebo napríklad lesná zver," konštatuje Maroš Palesch.

"Ten autobus ma tu štve, že tu toľko rokov môže stáť a nič sa nedeje," hnevá sa Lukášov otec.

Tragédia na parkovaní ale veľa zrejme nezmení. Vodič autobusu tvrdí, že on chybu neurobil a nemá dôvod parkovať inde.

Vinia vodiča

Polícia z umsrtenia viní 25-ročného vodiča Martina. "Za tento trestný čin v prípade dokázania viny hrozí väzenie na dva až päť rokov," informuje prešovská krajská hovorkyňa Jana Migaľová.

​Mladý vodič musí zniesť aj ďalšie následky. Vedenie autobusovej dopravy si totiž spôsobenú škodu bude vymáhať práve od neho.

"Škodu nám spôsobil vinník dopravnej nehody, ktorý bol pod značným vplyvom alkoholu, preto ju budeme vymáhať od vinníka cestou poisťovne," uzavrel Šajtár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy