Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V odľahlých regiónoch majú problém s liekmi na koronavírus. Slovenská lekárnická komora apeluje na ministerstvo
Zdielať na

V odľahlých regiónoch majú problém s liekmi na koronavírus. Slovenská lekárnická komora apeluje na ministerstvo

SNINA/HUMENNÉ / Ochoreli sme v nesprávny deň. Takto opisujú svoje skúsenosti s liekmi proti koronavírusu pacienti z krajného východu Slovenska. Ak by im diagnostikovali koronavírus od pondelka do štvrtka, k liekom by sa dostali na ďalší deň. No v piatok majú smolu, objednávka totiž do lekárne prichádza až v pondelok.

Pani Mária ochorela na Covid-19 minulý týždeň. Ochorenie jej vo štvrtok, 10. novembra, potvrdil výsledok testu. V lekárni ale zistila, že na lieky proti koronavírusu bude musieť čakať ďalšie štyri dni. "Vo štvrtok poobede sme sa dozvedeli, že musíme čakať do pondelka. Chorobu sa nedá naplánovať začiatkom týždňa alebo koncom. Príde vtedy, kedy ju nečakáme," zhodnotila pani Mária. Podľa nej treba ochorenie podchytiť hneď od začiatku, nie až po troch dňoch.

Aj Marekovi diagnostikovali koronavírus koncom týždňa: "Štyri dni s covidom, tak to je veľmi náročný proces. Tie dni boli náročné, problém s dýchaním, vysoké teploty, bolo to ťažké," vysvetlil Marek.

Problém s dodávkou liekov je dlhodobý a najviac trápi obyvateľov žijúcich v odľahlých regiónoch. "Pokiaľ pacient príde v pondelok až približne v piatok dopoludnia, tak tie lieky dostane na druhý deň. Problém ale nastáva v piatok, keď tie lieky dostane až v pondelok, respektíve po víkende," informoval Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. Podľa neho tento problém pretrváva od marca a upozorňovali na to už aj Ministerstvo zdravotníctva SR. "Navrhovali sme, aby aspoň jedno až dve balenia boli v lekárňach v rámci okresu dostupné a tá agenda by sa riešila dodatočne, ale vraj to nie je možné." doplnil Sukeľ. Štáb TV JOJ o vyjadrenie požiadal aj rezort zdravotníctva, no do uzávierky odpoveď nedostal.

Antivirotiká na liečbu koronavírusu sa do lekární distribuujú iba na základe lekárskeho predpisu a sú majetkom Ministerstva zdravotníctva SR. Vlastník sa mení až po vypísaní receptu. "Keby sa mi to nestalo, tak ani neviem, že je taký systém v našej republike," povedala pani Mária, pacientka s koronavírusom.

Podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory sú lekárne iba miestom výdaja. "V záujme toho, aby sa s majetkom štátu zaobchádzalo v úvodzovkách bezpečne, je to riešené takto," doplnil Sukeľ.. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy