Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jaroslav Naď exkluzívne pre TV JOJ: Ako sa zachová Slovenská republika po výbuchu rakiet v Poľsku?
Zdielať na

Jaroslav Naď exkluzívne pre TV JOJ: Ako sa zachová Slovenská republika po výbuchu rakiet v Poľsku?

VARŠAVA / Na východe Poľska blízko hranice s Ukrajinou došlo k výbuchu. Vyžiadal si dve obete. Pre TV JOJ sa vyjadril minister obrany Jaroslav Naď.

Dve ruské strely dopadli územie Poľskej republiky, sú tam aj obete. Ako sa zachová Slovenská republika a konkrétne čo vy podniknete ako minister obrany? 

Sme v kontakte aj s našimi spojencami z Poľska. Vieme, že zasadá mimoriadna bezpečnostná rada v Poľsku a budeme očakávať reakciu z poľskej strany. Ide o neprípustné konanie zo strany Ruskej federácie, kedy dopadli rakety, ktoré síce pravdepodobne smerovali pôvodne na územie Ukrajiny, ale dopadli na územie Poľska. Najhoršie na tom je to, že priniesli aj minimálne dve obete. Počkáme si na reakciu Poľska a predpokladám, že k tomu bude mimoriadne zasadať aj Severoatlantická rada. 

Vzhľadom na to, že to nebol priamy útok na krajinu NATO, ale pravdepodobne len "zblúdená" raketa, je toto dôvod na zásah NATO? 

Nepredpokladám, ale samozrejme budeme očakávať najmä to, ako to cíti Poľsko, pretože oni sú obeťou agresie či už chcenej alebo nechcenej. Došlo k obetiam, predpokladám, že Poľsko bude požadovať v zmysle článku 4 Severoatlantickej zmluvy konzultácie medzi spojencami, ale osobne si nemyslím, že bude požadovať aktiváciu článku 5 Severoatlantickej zmluvy. Predpokladám, že skôr bude požadovať ďalšie posilnenie ochrany hranice východných krajín NATO, vrátane Slovenskej republiky. 

Teda neznamená to priamy začiatok 3. svetovej vojny z tohto pohľadu, je to tak? 

Určite nie. Chcem upokojiť ľudí, nič takéto nehrozí. Poliaci musia reagovať na to, že prišlo k usmrteniu ich občanov, na druhej strane si uvedomujú citlivosť celej tej situácie. Čo ale môžem povedať je to, že Slovenská republika určite bude stáť pri našich poľských spojencoch a budeme požadovať adekvátne konanie aj zo strany Ruskej federácie, aby sa také niečo už nikdy neopakovalo. 

Čo to znamená? 

Znamená to to, že budeme jednak posilňovať našu hranicu, aby takéto rakety nemohli ani nechcene dopadnúť, aj keď aj v tomto prípade išlo o dopady naozaj niekoľko 100 metrov za hranicu. V druhom rade musíme poslať jasný signál Ruskej federácii, že ak v tomto bude pokračovať, tak následky pre nich budú ešte horšie. Ja by som sa napríklad vôbec nečudoval, keby Ukrajina dostala od USA aj také zbraňové systémy, ktoré im doteraz poskytnúť nechceli práve kvôli tomu, aby Rusi videli, že takýmto spôsobom nemôžu konať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy