Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Desiatky obyvateľov osady prišli o domov. Kam s nimi?
Zdielať na

Desiatky obyvateľov osady prišli o domov. Kam s nimi?

POPRAD / Základná škola v popradskej mestskej časti Matejovce bude počas prázdnin pod prísnym dohľadom polície. Štyri žiacke triedy sa po ničivom požiari stali dočasným domovom pre približne stovku ľudí z miestnej osady, ktorí nemajú kde bývať. Riaditeľka dúfa, že sa tento problém počas nasledujúcich voľných dní podarí vyriešiť.

Osada postavená na veľmi kurióznom mieste, konkrétne pod frekventovanou diaľnicou. A práve tam prišli o svoj domov desiatky ľudí. V meste Poprad okamžite vyhlásili mimoriadnu situáciu. Krízový štáb sa snaží nájsť čo najrýchlejšie riešenie. Primátor Jozef Švagerko tvrdí, že dočasný domov pre obyvateľov majú: "Nie je to jednoduché, ale myslím si, že tie podmienky, ktoré im teraz poskytujeme, sú dobré."

Chodba základnej školy sa v priebehu niekoľkých hodín premenila na akési krízové centrum, ktoré teraz slúži ako strecha nad hlavou pre viac ako 100 ľudí. Riaditeľka základnej školy Barbora Cehulová  tvrdí, že situácia nie je ideálna, ale na druhej strane verí, že krízový štáb riešenie rýchlo nájde.

Vyzerá to tak, že v škole bude rušno aj počas prázdnin. Mesto zatiaľ nenašlo iné riešenie, navyše sa čaká na splnomocnenca. Obyvatelia osady sú v školskej budove pomerne nervózni. Jeden z obyvateľov osady tvrdí, že dôvodom nervozity je to, čo sa stalo, teda požiar a presun do školy, ale mestu sú vďační, že im našlo strechu nad hlavou.

Milan Polhoš, ktorý rovnako býval v osade nevie, kedy pre nich mesto pripraví iné ubytovanie, vraj to môže trvať aj niekoľko týždňov:"Niekto hovorí, že tu budeme tri týždne, dakto, že dva týždne. Viete, každý čaká kedy nám dajú nové byty."

Mužov znervózňuje obava o budúcnosť, ženy zasa to, že nemajú čo robiť. "Ja som bola zvyknutá rajbať, pratať, ja tu sa nudím," tvrdí obyvateľka osady, Renáta.

V škole býva aj 58 detí, od malého bábätka až po školákov. Pre mimoriadny stav sa dnes skrátilo aj vyučovanie. Šichta ale pre zamestnancov dneškom ani zďaleka nekončí, musia dávať veľký pozor, aby sa nič nepoškodilo. Pomáhajú im aj dvaja muži z poriadkovej hliadky. Jeden z nich tvrdí, že ak by vznikli problémy, zasiahnu: "Dávame na všetko pozor a keď by mal niekto vypité, voláme 159 a vyvedú ich odtiaľto."

Nešťastní majitelia zhorenej budovy vraj hľadali celú noc odpovede na to, čo spôsobilo taký obrovský požiar. Oni ale zodpovednosť prevziať odmietajú. Za všetko podľa ich názoru vraj môže táto kuriózna príčina: "Pred piatimi rokmi, keď stavali diaľnicu, tak nám všetko padalo na komíny a nám to narušilo statiku."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy