Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Láskavosť pre úradníka? Podľa prieskumu v tom nevidí problém až každý druhý Slovák
Zdielať na

Láskavosť pre úradníka? Podľa prieskumu v tom nevidí problém až každý druhý Slovák

EÚ/SLOVENSKO / Väčšina Slovákov vníma korupciu ako veľký problém a až 86 percent z nich považuje korupciu na Slovensku za rozšírený jav. Najrozšírenejšie je pritom uprednostňovanie príbuzných a priateľov vo verejných inštitúciách, čo si myslí 38 % Slovákov. Vyplýva to zo špeciálneho Eurobarometra skúmajúceho postoje voči korupcii, ktorý zverejnila Európska komisia.

Pre 35% opýtaných je najbežnejšie financovanie politických strán výmenou za verejné zákazky alebo za vplyv na tvorbu politík, provízie predstavujú problém pre 30 % opýtaných. Výsledky ukázali, že 81 percent opýtaných nesúhlasí s výrokom, že na Slovensku sú osoby a firmy pristihnuté pri uplácaní vysokopostavených štátnych úradníkov náležite potrestané.

Skoro polovica opýtaných (48 %) súhlasí, že korupcia sa na Slovensku za posledné tri roky zvýšila. Pre 53 percent Slovákov je prijateľné urobiť láskavosť, ak by chceli niečo od verejnej správy alebo úradu, pre 24 percent je prijateľné dať peniaze a pre 43 percent dar. Neprijateľné dať peniaze je pre 73 percent respondentov. Až 74 % opýtaných súhlasí s výrokom, že v miestnych a regionálnych úradoch na Slovensku je korupcia, 83 % súhlasí s tým, že korupcia je v národných verejných inštitúciách. Branie úplatkov považujú Slováci za najrozšírenejšie v oblasti zdravotnej starostlivosti (55%) a súdov (52%).

Prieskum uskutočnila Komisia v dňoch 21. až 30. októbra minulého roku formou osobného rozhovoru. Zúčastnilo sa na ňom 1 080 

Slováci majú EÚ radšej ako ostatní Európania

Pozitívne vnímanie Európskej únie na Slovensku rastie. Podľa najnovšieho prieskumu dôvera voči únii u nás za polroka narásla na 48 percent. Slováci tiež optimisticky vnímajú stabilnú menu euro i budúcnosť únie. Prieskum Eurobarometer sa robí pravidelne v celej EÚ. Z množstva údajov napríklad vyplýva, že Slováci výrazne viac veria európskemu ako slovenskému parlametu, a tiež viac európskej komsii, ako slovenskej vláde. Vo V4-ke najviac dôverujeme únii my a Maďari. 

"Už niekoľko rokov tá dôvera a pozitívne vnímanie Európskej únie na Slovensku rastie. A ten rast nie je nejaký marginálny. Napríklad za ten posledný polrok je to o 5 percent, a to už je veľmi výrazný nárast," hovorí Ladislav Miko, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Slováci za najpozitívnejší výsledok fungovania EÚ považujú voľný pohyb ľudí, tovarov a služieb. V starších členských krajinách oceňujú najmä mier medzi štátmi únie. V minulosti sa totiž mnohé z nich ničili v rôznych vojnách.

"Napríklad francúzsko-nemecké zmierenie bolo výsledkom Európskej únie, takže práve mier je veľmi silný v západnej Európe," vysvetľuje spracovateľ Národnej správy Eurobarometra Alexander Karvai.

Informácie o fungovaní únie ľudia získavajú z rôznych zdrojov, predovšetkým z médií. Slováci stabilne viac veria tradičným médiám, než napríklad sociálnym sieťam.

Politológ Pavol Baboš zdôrazňuje, že suverénne najdôležitejším faktom pri formovaní verejnej mienky sú domáci politici. "To znamená, poslanci, členovia vlády, ktorí sú denne prítomní v médiách, prejavujú svoje názory k Európskej únii a tieto potom najviac formujú verejnú mienku," hovorí Baboš.

Jedným zo symbolov Európskej Únie je aj zástava. V tomto prieskume 70 percent Slovákov povedalo, že symbolizuje niečo dobré a stotožňujú sa s ňou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy