Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trojročný chlapec zomrel v partizánskej nemocnici na zápal mozgových blán
Zdielať na

Trojročný chlapec zomrel v partizánskej nemocnici na zápal mozgových blán

PARTIZÁNSKE / V nemocnici v Partizánskom zomrel tri a polročný chlapček. Michala sem priviezli záchranári v piatok 16. februára s vysokou horúčkou, v kŕčoch. Napriek snahe lekárov nabrala jeho diagnóza extrémne rýchly spád. Večer po prijatí upadol do bezvedomia a zachrániť ho už nedokázali. Zabila ho meningitída – zápal mozgových blán. Postupne mu zlyhali všetky dôležité orgány.

Minulý týždeň v piatok ráno 16. februára prijali do partizánskej nemocnice tri a pol ročného chlapca. Priviezla ho záchranka, ktorú privolala chlapcova rodina, keďže mal kŕče a vysoké teploty. Michala hospitalizovali na samostatnej izbe so svojou matkou. Lekári mali podozrenie, že chlapček má meningitídu. Jej príznaky sa naplno prejavili pár hodín po jeho prijatí do nemocnice.

"Je to nesmierne zákerné ochorenie a je zákerné najmä svojou rýchlosťou," vysvetlil pre TV JOJ Gabriel Krbúšik, námestník nemocnice v Partizánskom. 

Chlapčekovi začali zlyhávať všetky dôležité orgány. Upadol do bezvedomia a jeho šance na prežitie boli nulové.

"Popoludní sa u pacienta začali objavovať ďalšie príznaky spomínanej diagnózy a v krátkom čase došlo k rozvoju septického šoku so zlyhaním životne dôležitých orgánov," uviedol uviedol Tomáš Kráľ, komunikačný manažér a hovorca nemocnice v Partizánskom. 

Srdce sa chlapcovi zastavilo a lekári ho takmer hodinu resuscitovali. Zachrániť sa im ho nepodarilo a tri a pol ročný chlapec zomrel ešte v ten deň o pol siedmej večer. 

Okamžite po chlapčekovom úmrtí prijali v nemocnici prísne opatrenia. Rodine aj personálu, ktorý bol s pacientom v blízkom kontakte, nemocnica nariadila preventívne užívanie antibiotík. "Keďže bolo dieťa umiestnené na samostatnej izbe, k styku s ostatnými pacientmi nedošlo. Priestor, kde sa pacient nachádzal, bol následne komplexne dekontaminovaný," dodal Tomáš Kráľ.

Nemocnica už informovala regionálne úrady verejného zdravotníctva. Podľa nemocnice k styku s ostatnými pacientmi nedošlo, keďže chlapec s matkou boli umiestnení v samostatnej izbe. "Nemocnica neeviduje od tej doby žiadny ďalší prípad pacienta, u ktorého by sa prejavila meningitída," dodal manažér a hovorca nemocnice v Partizánskom.

Podľa lekárov meningitída postihuje najmä deti a spočiatku má podobné príznaky ako chrípka. Ochorenie môže podľa lekárov preniesť matka na dieťa aj bozkom. To, kde sa nakazil malý Miško sa lekárom zistiť nepodarilo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy