Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V Humennom spočítavali psov. Sú zúbožené, hladné a vysilené
Zdielať na

V Humennom spočítavali psov. Sú zúbožené, hladné a vysilené

HUMENNÉ / Kritická situácia so psami je podľa veterinárov aj v mestskej časti Humenného, v Podskalke. Hlavne počas jari sa tam šíria infekčné ochorenia, ktoré sú pre psov mimoriadne nebezpečné a môžu ich preniesť aj do mesta. Humenská radnica pravidelne zabezpečuje odchyt takýchto psov a takisto ich sčítanie. No miestni sa snažia práve vtedy psov ukryť, kde sa len dá.

"Každý deň, keby sme ich išli spočítať, tak ich nikdy nespočítame, lebo ich nejakým spôsobom schovajú," vysvetľuje zástupca primátorky Hummenného, Andrej Semanco.  Najkritickejšia situácia je podľa veterinárov v osade Podskalka. Psy sú často podvyživené a majitelia sa o ne nestarajú.

No našli sa aj majitelia, ktorí sa o zvieratá riadne starajú. Mestskí policajti spolu s miestnou občianskou poriadkovou službou sa v týchto dňoch snažili psy spočítať. "Dokopy je tu približne 73 psov," hovorí člen MOPS Gejza Grunza. 

"S tou mestskou časťou Podskalka je trochu problém, lebo tam je zaujímavé, že tam len piati platia za psa a psov je tam trochu viac," povedal Semanco. Navyše v jarných mesiacoch sa v osadách zvyknú vyskytovať u psov infekčné choroby, ako je psinka či parvoviróza, ktoré sú extrémne nákazlivé. Veterinári poukazujú aj na zlé zaobchádzanie so psami. "Minule, keď sme tam mali výjazd, tak deti kopali do šteniatka, bolo týrané," hovorí veterinárka Lenka Lisá z OZ Pomáhaj a chráň. 

Mestskí policajti v Senici chytajú psov do slučky. Narkotizačnú zbraň nesmú sami používať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy