Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matka Sáry (†10), ktorú zastrelil 13-ročný chlapec vzduchovkou, chce súd
Zdielať na

Matka Sáry (†10), ktorú zastrelil 13-ročný chlapec vzduchovkou, chce súd

BRESTOV NAD LABORCOM / Desaťročnú Sáru zastrelil nechtiac vzduchovkou o tri roky starší bratranec. Deti sa so zbraňou hrali, po výstrele dievčatko vykrvácalo na dvore. Od tragédie už ubehol rok a tri mesiace. Zdrvená matka Sáry sa rozhodla prvýkrát prehovoriť. Trápi ju, že za smrť jej dcéry nebol nik potrestaný.

Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre deti a maloletých divákov. 

Tragédia sa odohrala na dvore jedného z rodinných domov v obci Brestov nad Laborcom (okres Prešov). Padol výstrel. Desaťročná Sára bola na mieste mŕtva.

Osudná návšteva

Dievčatko bolo s rodičmi na návšteve u príbuzných. Deti sa išli hrať na dvor. Zrazu zaznel výstrel. Rodičia vybehli von. Na dvore stál vtedy 13-ročný chlapec so vzduchovkou a kričal, že nič neurobil. Sára so strelnou ranou hrudníka ešte spravila posledné kroky smerom k mame.

"Neviem. Ja som bola vnútri. Len som počula krik, tak som vybehla von a Sára bežala ku mne," opisuje tragický deň mama dievčatka. "Neviem, či mieril, či ju chcel zastrašiť a puška sama vystrelila," polemizuje.

Sáru náboj zasiahol priamo do tepny. Nedokázali jej pomôcť ani lekári.

Smrť bez trestu

Polícia prípad vyšetrovala šesť mesiacov. Potom trestné stíhanie zastavila.

"Trestné stíhanie bolo uznesením zastavené, nakoľko páchateľom bola osoba, ktorá pre nedostatok veku nie je trestne zodpovedná," informovala prešovská krajská hovorkyňa Jana Migaľová.

"Lebo ide o osobu, ktorá pre nedostatok veku nie je trestné zodpovedná. Dobre, keď nie on, tak rodičia?," pýta sa mama Sáry.

Nebol ani súd

V tomto prípade ale nikoho neobvinili a nikto nie je potrestaný. S tým sa rodičia zastrelenej Sáry vyrovnávajú veľmi ťažko.

"Nechápem, prečo bez súdu, veď niekto zabije mačku alebo psa a má súd, alebo sviečku ukradne a musí ísť pred sudcu a tu nebol žiaden súd a ja neviem, prečo," hovorí.

"Keď priamy páchateľ nie je trestne zodpovedný pre nedostatok veku, ale zodpovedný môže byť niekto, kto zanedbal svoje povinnosti a nechal zbraň tak, že bola prístupná deťom konkrétne," ozrejmuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Rada odborníčky

Odborníčka preto radí. "Ak majú pozostalí akékoľvek dôvodné podozrenie, že zbraň nemala byť deťom voľne prístupná, môžu dať podnet na začatie trestného stíhania," hovorí.

"On nebol potrestaný, on si užíva a moja dcéra, ako sa povie, hnije," rozhorčuje sa Sárina matka.

Nárok na odškodné

V podobných prípadoch si dokonca môžu pozostalí nárokovať aj na odškodné.

"Poškodený v tejto trestnej veci má právo na náhradu škody, ale túto náhradu škody si musí uplatňovať v rámci civilného konania," informuje Kurilovská.

​Podľa odborníčky si mama nebohej Sáry naň môže nárokovať aj napriek tomu, že od smrti dcéry uplynul viac ako rok.

"Je možné aj po uplynutí takéhoto času si uplatňovať nárok na náhradu škody," potvrdzuje.

Zamrznuté vzťahy

Vzťahy oboch rodín po tragédii sa dostali na bod mrazu. Zatiaľ si k sebe cestu nenašli.

"Nerozprávame sa. Obídeme sa. Nič ani nechcem. Nechcem byť s nimi v kontakte," uzatvára matka dievčatka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy