Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Prievidzi naďalej vyčíňajú diviaky. Rozryli park aj detské ihrisko
Zdielať na

V Prievidzi naďalej vyčíňajú diviaky. Rozryli park aj detské ihrisko

PRIEVIDZA / Ľuďom v Prievidzi spôsobujú vrásky na čele diviaky. Tie sa najskôr pohybovali v okrajových častiach mesta. V posledných týždňoch si ale pobehujú aj po sídliskách. Nedávno priamo pod oknami panelákov rozryli park a ihrisko. Mesto už uvažuje nad mimoriadnym odstrelom. Odborníci tvrdia, že diviaky sú premnožené a treba zakročiť.

Prievidžania sa s diviakmi stretávajú takmer denne. Zvieratá sa v meste pomaly udomácňujú.

"Diviaky sú premnožené. Nedá sa povedať, že o pár kusov, ale stonásobne viac," ozrejmuje poľovný hospodár Peter Vrablec.

"Dlhodobo sa diviačia zver pohybuje po sídliskách v Prievidzi," konštatuje hovorca tamojšieho mestského úradu Alojz Vlčko.

Na sídlisku ako doma

Diviaky vyčíňajú už aj priamo na sídliskách. V priebehu jednej hodiny dokázali rozryť nielen park, ale aj trávnik na ihrisku. Po celý čas boli pritom priamo pod oknami bytoviek.

"V tých trávnikoch sú rôzne pandravy, larvy chrústov," vysvetľuje Vrablec.

V minulosti museli v Prievidzi riešiť diviaka, ktorý sa opil z množstva jabĺk, ktoré zožral. Ďalší kanec pobehoval priamo v centre mesta, kde rozbil výklad. Predstavitelia mesta rozmýšľajú aj nad mimoriadnym odstrelom.

"Toto je nepoľovná plocha. Museli by tu byť prijaté špeciálne opatrenia v prípade lovu," hovorí Vlčko.

"My sa snažíme navýšiť odlovenie týchto diviakov, lebo je to premnožené. Nikto si nevezme na zodpovednosť, že bude strieľať v zastavanej oblasti," dodáva Jozef Otto z pozemkového a lesného odboru prievidzkého mestského úradu.

Jed

Neznámy obyvateľ v meste pravdepodobne na diviaky nastražil jed.

"Môžeme predpokladať, že nejaký obyvateľ ich chce odplašiť, aby sa nevracali, ale nie je to šťastné riešenie. Je to nebezpečné aj v tom, že sem chodia mamičky s deťmi, psíčkari. Keby ten jed skonzumovalo dieťa, bolo by to vážne," upozorňuje Vlčko.

Podľa obdorníkov treba situáciu riešiť čo najrýchlejšie. Diviaky podľa nich z mesta tak ľahko neodídu. "Kým budú nachádzať potravu, budú sa vracať," uzavrel Vrablec.

Súvisiace články