Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Agent za prostitútky a dovolenky pristúpil na korupciu v námorníctve
Zdielať na

Agent za prostitútky a dovolenky pristúpil na korupciu v námorníctve

Zdroj: Profimedia

NEW YORK / Súd v Spojených štátoch poslal na 12 rokov do väzenia agenta Národnej kriminálnej vyšetrovacej služby (NCIS) za to, že výmenou za prostitútky, peniaze, dovolenky a luxusné darčeky zvýhodňoval jedného z dodávateľov flotily. John Beliveau, ktorý sa ku korupcii priznal, musí tiež zaplatiť námorníctvu odškodné vo výške 20 miliónov dolárov.

Súd s Beliveauom je súčasťou jednej z najväčších korupčných afér týkajúcich sa amerických ozbrojených síl. Stredobodom aféry je malajzijský podnikateľ Leonard Francis, ktorého firma Glenn Defense Marine Asia, sídliaca v Singapure, desiatky rokov poskytovala prístavné služby americkým lodiam. V hre boli obrovské sumy: v júli 2011 firma získala päťročný kontrakt v hodnote 200 miliónov dolárov. Výdaje malajzijského podnikateľa na úplatky sa pohybovali v stovkách tisíc dolárov. Do škandálu sú namočení aj vysokí dôstojníci vrátane kontradmirála. 

Americké ministerstvo obrany uviedlo, že Beliveau sa priznal k tomu, že Francisovi poskytoval z databáz NCIS kópie správ a ďalších dokumentoch, vďaka čomu sa Malajzijčan dokázal vyhýbať trestnému stíhaniu, a tiež po ňom zametal ďalšie kompromitujúce stopy. Ako odmenu potom Francis agentovi zaplatil luxusné dovolenky v Singapure, na Filipínach a v Thajsku a tiež mu hradil služby prostitútok. 

Podnikateľ bol v roku 2013 zadržaný v Kalifornii, kde vo väzbe čaká na rozsudok. Medzitým sa priznal k uplácaniu, za čo mu hrozí až 25 rokov vo väzení. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy