Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Slovensku pomáhame zločinom, pre obete pomoci niet
Zdielať na

Na Slovensku pomáhame zločinom, pre obete pomoci niet

BRATISLAVA / Slovenka a matka štyroch detí, ktorá sa vydala za muža zo Saudskej Arábie, je opäť v patovej situácii. A to aj napriek tomu, že jej arabský manžel, ktorého obvinila z týrania, je už vo väzbe. O pomoc požiadala opäť políciu. Chcela si totiž z bytu zobrať osobné veci jej a detí, ale zámky boli vymenené a pri dverách stála strážna služba.

"Dvakrát som bola pred domom. A dvakrát ma nepustili. Muž si najal strážnu službu. Listom som oslovila políciu o asistenciu pri vstupe. A odpísali, že nespĺňam zákonné podmienky," hovorí matka štyroch detí.

Polícia jej odpovedala, že neposkytuje fyzickým osobám, ktoré si uplatňujú vlastnícke práva bez rozhodnutia príslušného orgánu.

"Konanie polície nad rámec zákona je neprípustné," uviedol bratislavský krajský hovorca Michal Szeiff.

Právnik má ale iný názor. Voči postupu polície podáva sťažnosť.

"V nehnuteľnosti sú doklady a dokumenty, ktoré majú pre klientku vysokú hodnotu a odňatím, poškodením či odcudzením jej vzniká veľká škoda," vysvetľuje právnik Matúš Kanis.

Pomoc právnika

Týrané ženy by potrebovali bezplatne pomoc právnika. Po tejto službe volajú aj krízové centrá.

"My ho, žiaľ, v krízovom centre nemáme a veľmi by sme právne poradenstvo potrebovali," hovorí riaditeľka núdzového bývania pre týrané ženy Zuzana Kovaczová. "Právna pomoc je v takýchto prípadoch alfa a omega," dodáva Katarína Farkašová z Aliancie žien.

"Je veľkou hanbou, že Slovenská republika dáva ex offo advokátov, právnikov lúpežníkom, zločincom, násilníkom veľkého rozsahu, teda tým, ktorým hrozí vysoký trest. To znamená, že dostávajú špeciálnu právnu pomoc a maloleté deti, týrané matky či obete násilia nie," rozhorčuje sa advokát Pavel Hagyari.

Istanbulský dohovor

Obetiam násilia by mohol pomôcť aj Istanbulský dohovor. Európska komisia znovu vyzvala všetky členské štáty, ktoré ho ešte neratifikovali, aby tak urobili čím skôr.

"Táto zmluva je opäť aktuálna. Odklad bol z dôvod prípravy. Chceli by sme ju stihnúť pripraviť legislatívne ešte do konca tohto roka," informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

"Istanbulský dohovor je komplexná ochrana pre obete domáceho násilia. Ale aj európska smernica nás tlačí do prijatia nových legislatívnych opatrení," dodala riaditeľka odboru pre rodovú rovnosť a rovnosť príležitostí ministerstva práca, sociálnych vecí a rodiny Oľga Pietruchová.

"Momentálne je na ministerstve pracovná skupina, ktorá pripravuje viac legislatívnych opatrení pre obete násilia. Návrh zákona sa predpokladá na prvý štvrťrok 2017," uzavrel Bubla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy