Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenskí študenti majú problém s matematikou
Zdielať na

Slovenskí študenti majú problém s matematikou

BRATISLAVA / Úroveň vedomostí z matematiky majú študenti vraj katastrofálnu. Na vysoké školy sa hlásia maturanti, ktorí majú problém sčítavať zlomky. Slovenská matematická spoločnosť spolu so slovenskými univerzitami vyzývajú stredné školy i Ministerstvo školstva, aby zaviedli povinnú maturitu z matematiky.

So sčítavaním zlomkov a s ďalšími základnými počtovými zručnosťami majú podľa vysokoškolských pedagógov čoraz väčšie problémy uchádzači o vysokoškolské štúdium technických a ekonomických smerov. "Boríme sa s problémami so sčítavaním zlomkov," povedal podpredseda SMS Daniel Ševčovič. 

Týka sa to vraj viac ako polovice uchádzačov na vysokoškolské štúdium. Potvrdzujú to aj medzinárodné porovnávacie testy, v ktorých sa Slovensko za posledných desať rokov prepadlo pod medzinárodný priemer krajín OECD. "Výsledky medzinárodného merania ukazujú, že klesáme dole," povedal podpredseda SMS Dušan Šveda. ​

​​Slovenská matematická spoločnosť spoločne s najväčšími univerzitami na Slovensku preto vyzýva stredné školy a Ministerstvo školstva, aby urobili nápravu. "Dneska má maturitu z matematiky len 12 percent maturantov, to je veľmi zlé," povedal rektor STU Robert Redhammer. Odborníci navrhujú, aby maturita z matematiky bola povinná a zároveň sa aj zvýšil počet vyučovacích hodín. Signatári výzvy žiadajú povinnú maturitu hlavne pre študentov stredných odborných škôl a gymnázií, hlavne technického zamerania. 

Kvalita výučby matematiky by sa mala podľa signatárov mala zmeniť všade, už aj na základných školách. "tak aby bola zaujímavá," povedal Karol Mikula. "Aby bolo zjavné, kde má v praxi využitie," dodala Monika Bakošová. Matematika okrem počtov by nás mala naučiť odhadnúť výsledok a overiť si napríklad pravdivosť informácií. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy