Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenka žijúca s Arabom: kričal, že ma zabije
Zdielať na

Slovenka žijúca s Arabom: kričal, že ma zabije

BRATISLAVA / Slovenka a matka troch deti, ktorá žila s manželom zo Saudskej Arábie na Slovensku, sa dnes s deťmi ukrýva. Už trikrát naňho podala trestné oznámenie pre týranie. Polícia to naposledy klasifikovala ako priestupok a odôvodnila to tým, že islamské manželstvo a zákony znevýhodňujú ženu rôznymi spôsobmi. V policajnej správe je napísané, že muž môže potrestať ženu v prípade nezhôd fackami a ignorovaním. Generálny prokurátor to označil za obludné a ihneď začal konať. Televízia JOJ má autentické nahrávky s obidvoma manželmi, pre citlivosť prípadu sme ich nepoužili.

Manželstvo Slovenky a muža zo Saudskej Arábie je podľa nej dlhé roky nefunkčné. Ona nezhody rieši útekom aj s tromi deťmi. Jej manžel zase kontaktoval políciu, aby nahlásil jej nezvestnosť.

"Ona mňa psychicky týra. Ona nesúhlasí s rozvodom, lebo právnik jej volal, chcel začať konanie na rozvod, ona nesúhlasila. Zobrala deti a odišla preč. Má akútnu depresiu, vymýšľa si," hovorí muž.

"Ja som už spala a on ma vytrhol z postele, ťahal ma za vlasy a začal do mňa kopať a strašne ma zmlátil, sotil do steny a kričal, že ma zabije," uvádza žena. Políciu žena kontaktovala po prvýkrát v roku 2010, následne o pár mesiacov neskôr a s odstupom dvoch rokov, teda v roku 2012 opäť. Policajné uznesenie, ktoré má žena v rukách, je zarážajúce.

V odôvodnení sa píše, že islamské manželstvo a zákon o rodine znevýhodňuje ženu rôznymi spôsobmi, muž môže potrestať ženu v prípade nezhôd fackami alebo ignorovaním.

Manželka musí poslúchať

Základným kameňom manželstva v islamskej spoločnosti je manželova zodpovednosť zarábať na živobytie a manželkina povinnosť poslušnosti, mimo iného aj plne rešpektovať manželovo právo určiť kedy, ako často, za akým účelom môže manželka opustiť dom a podobne, pričom manželka sa musí tomuto podriadiť bez akýchkoľvek námietok.

Slovenský vyšetrovateľ teda postupoval v zmysle šárie, islamského právneho systému, i keď obaja manželia žijú na Slovensku. "Na základe vášho e-mailu a uznesenia, ktoré ste poslali, označil generálny prokurátor postup polície za obludný. Vo veci začal ihneď konať. Požiadal krajskú prokuratúru o prešetrenie tohto prípadu," informuje hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Prokuratúra okamžite koná

Krajská prokurátorka v priebehu len niekoľkých minút osobne prijala štáb televízie JOJ a aj matku troch detí, aby ju vypočula.

"Po kontakte s generálnym prokurátorom som si vyžiadala spis a vo veci postupu polície som ihneď začala konanie. Ide o starší spis, avšak zákonnosť postupu polície prešetríme. Zároveň som volala prokurátorovi z II., aby ju prijal a spísal s ňou trestné oznámenie," povedala Iveta Kopčová, krajská prokurátorka V Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy