Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Zlí klauni strašia na oboch stranách Atlantiku
Zdielať na

Zlí klauni strašia na oboch stranách Atlantiku

Zdroj: Profimedia

NEW YORK/LONDÝN / Klaun. To slovo by malo ľuďom vykúzliť na tvári široký úsmev pri predstave postavičky, ktorá šmatle v príliš veľkých topánkach, s očami vytreštenými permanentným údivom a grimasami zvýraznenými namaľovaným širokým úsmevom - alebo naopak zvesenými kútikmi úst. Ale ako postavy neposlušných, zlovestných a vyslovene zlých klaunov prenikli do populárnej kultúry, tak sa pravidelne zlí klauni objavujú aj v uliciach miest - a zdá sa, že obdobie pred Halloweenom ich obzvlášť priťahuje.

Okolo klaunov strašiacich obyvateľov kanadskými žartíkmi či ohrozovaním baseballovou palicou alebo mačetou, vzniká hystéria, ktorú výdatne povzbudzujú sociálne siete schopné neskutočnou rýchlosťou rozšíriť každú správu - skutočnú i vymyslenú. 

Tohtoročná vlna zlých klauniád podľa dostupných informácií začala v meste Green Bay v americkom štáte Wisconsin. Prvého augusta tam svedkovia videli klauna, ako si vykračuje ulicami s čiernymi balónikmi. Počas augusta sa klaun v Greenville v Južnej Karolíne pokúsil nalákať deti do lesa. To isté sa o niekoľko dní neskôr opakovalo v meste Winston-Salem v Severnej Karolíne. 

Šiesteho septembra ohlásil miestny denník v meste Greensboro, ktoré leží kúsok od Winston-Salemu, že jeden z miestnych obyvateľov prenasledoval s mačetou "osobu v desivej klaunovskej maske, červenej brčkavej parochni, žltej bodkovanej košeli, modrých klaunovských nohaviciach a veľkých topánkach"

Gang klaunov

A potom sa informácie začali rýchlo množiť a šíriť. V alabamskom Flomatone museli uzavrieť školu po vyhrážkach od klauna, ktoré sa objavili online. Stredoškolák z mesta Athens v Georgii bol zatknutý, pretože do školy doniesol nôž, aby sa pred klaunmi mohol brániť. Gang klaunov vylúpil reštauráciu rýchleho občerstvenia vo Phoenixe. 

Do októbra sa klaunovská hystéria rozšírila do ďalších krajín. Zlých klaunov videli v kanadskom Edmontone, austrálskom Melbourne či britskom Sheffielde. Na twitteri sa medzi najpoužívanejšie zaradili tagy #IfISeeAClown (ak uvidím klauna) a #ClownSightings (uzretie klauna).

Klauni ako dobrí chlapíci

K tomuto fenoménu sa vyjadril aj spisovateľ Stephen King, ktorého román To z roku 1986 vykresľuje príbeh fiktívneho mesta v Maine, ktoré terorizuje nadprirodzená bytosť, ktorá na seba vzala podobu klauna Pennywise. "Ľudia, je na čase túto klaunovskú hystériu upokojiť," napísal King na twitter. "Väčšina klaunov sú dobrí chlapíci, čo bavia deti i dospelých." 

Budúci rok sa do kín dostane adaptácia Kingovej knihy, ale štúdio poprelo, že by s nárastom počtu zlých klaunov malo niečo spoločného. A zatiaľ čo správy o každom ďalšom klaunovi znamenajú viac starostí pre políciu i rodičov, internetové obchody s kostýmami sa popularite tešia. 

Podľa prieskumu, ktorý urobili medzi niekoľkými online predajcami, záujem o klaunovské kostýmy rastie. Podľa manažérky online obchodu HalloweenCostumes.com sa tento rok predáva asi o 40 percent viac klaunov než vlani a predajca HalloweenExpress.com hlási trojnásobne vyšší počet predaných klaunovských masiek. Podľa ich údajov je tento rok osem z desiatich najpredávanejších masiek zlý alebo desivý klaun, zatiaľ čo vlani sa ich do prvej desiatky dostalo len päť. 

Zdielať na

Súvisiace články