Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Požiar v našom najcennejšom pralese! Hasiči museli niesť vodu na chrbtoch
Zdielať na

Požiar v našom najcennejšom pralese! Hasiči museli niesť vodu na chrbtoch

POLONINY / Požiar sa rozšíril v našom najcennejšom pralese v Národnom parku Poloniny. Hasiči nosili vodu na hasenie kilometre v špeciálnych vakoch na chrbtoch. Hasili pritom lopatami. Do ťažko prístupného terénu sa totiž s inou technikou dostať nevedeli. Situácia bola o to vážnejšia, že horelo v lokalite, ktorá je zapísaná v zozname prírodného dedičstva UNESCO.

Horieť začalo v poobedňajších hodinách, a to v katastri obce Nová Sedlica. S plameňmi hasiči bojovali pri červenej značke neďaleko Kremenca, najvyššieho vrchu v Národnom parku Poloniny, ktorý spája hranice Slovenska, Poľska aj Ukrajiny.

​Situácia bola o to závažnejšia, že nehorelo v bežnom hospodárskom lese. Práve naopak. "Horelo v Národnej prírodnej rezervácii Stužica, je to náš najcennejší prales. Je to lokalita UNESCO, ak by to bol väčší rozsah, malo by to veľmi negatívny dopad," vysvetlil botanika Miroslav Buraľ. "Vykonaným prieskumom bolo zistené, že ide o požiar suchého lístia a krovia v ťažko dostupnom teréne v blízkosti poľskej hranice," doplnila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová.

Vodu na hasenie niesli na chrbte

Podľa zistení hasičov dovedna zhorela plocha o rozlohe asi 5-tisíc metrov štvorcových. "Stužica je veľmi komplikovaná. Ak sa tam chceme dostať, musíme prejsť horský hrebeň. Je to komplikovaný zásah z protipožiarneho hľadiska," vysvetlil botanik. Hasiči mali čo robiť. Časť cesty na miesto zásahu dokázali prejsť na štvorkolkách, no posledný úsek museli zdolať pešo. Na chrbtoch pritom niesli vodu na hasenie. "Na likvidáciu požiaru hasiči používali jednoduché hasiace prostriedky – genfovaky a lopaty," doplnila hovorkyňa hasičov.

Štatistiky hovoria, že horelo na miestach, ktoré turisti vyhľadávajú najviac. "Medzi najnavštevovanejšie lokality určite patrí prales Stužica a Kremenec, ktorý spája tri hranice. To je také atraktívne pre ľudí," potvrdil sprievodkyňa Zuzana Burdová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy