Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zlyhávanie obličiek. Tieto príznaky napovedajú problém
Zdielať na

Zlyhávanie obličiek. Tieto príznaky napovedajú problém

BRATISLAVA / Každý 10. človek na svete trpí ochorením obličiek. Väčšina ľudí však o tom ani len nevie, pretože prvé príznaky sa objavia, až keď obličky fungujú už len na polovicu. takto zistíte, že máte problémy s obličkami...

Ochorenie obličiek

Už každý desiaty človek má problémy s obličkami. Avšak väčšina ľudí ani len netuší, že niečo nie je v poriadku. Prvé príznaky ochorenia obličiek sa totiž dostavia, až v momente, keď obličky fungujú už len na polovicu. Vtedy je už však neskoro.

"Choroby obličiek sa vôbec nemusia prejaviť dlhodobo nijako," vysvetľuje nefrológ Adrián Okša. Dopĺňa ho aj jeho kolega Martin Demeš. "Bez pomoci lekára nezistíte, že potrebujete diagnostiku."

Zo dňa na deň

Realita je taká, že problémy sa prejavia zo dňa na deň. Obličky sú natoľko dômyselný orgán, že ani pri znížení ich funkcie aj o 80% nemusíte pocítiť vôbec žiadne príznaky ochorenia. Avšak netreba sa zbytočne zahrávať, pretože môže dôjsť k úplnému zlyhaniu tohto orgánu a teda k smrti. 

"Jedného dňa len zrazu zistíte, že máte zlyhané obličky, čo je strašné na psychiku," opisuje svoju vlastnú skúsenosť pacientka Ľudmila.

Stále viac pacientov

Počet pacientov na Slovensku je až alarmujúci. "Na Slovensku trpí ochorením obličiek okolo 150 000 ľudí, ktorí sú v ambulanciách. Dialyzovaných máme približne 3 000. Tí potrebujú umelú obličku. Okolo 1 000 pacientov už má transplantovanú umelú obličku," upresňuje nefrológ Martin Demeš.

Spolu s vekom starnú aj obličky a ich funkcia sa začína postupne znižovať. Hlavne u osôb starších ako štyridsať rokov. Ich dĺžka sa časom môže zmenšiť až o 2 cm. Ubúdajúcu tendenciu má aj ich hmotnosť, ktorá môže klesnúť až o 25%. Na objeme stratia dokonca až 40%.

Príznaky a komplikácie obličiek

Príznaky a komplikácie pri klesaní obličkových funkcií Príznaky a komplikácie pri klesaní obličkových funkcií
Časté močenie, najmä v noci Bolesť hlavy
Únava, slabosť Nechuť do jedla, dávenie
Opuchy končatín Svrbenie alebo tŕpnutie
Bledá pokožka Svalové kŕče
Vysoký krvný tlak Srdcovocievne ochorenia
Chudokrvnosť Sklon k infekciám
Vysoká hladina cholesterolu

Vysoká hladina draslíka a kyseliny močovej

Zdroj: noviny.sk

Tieto príznaky sa však objavia, až keď je funkcia obličiek znížená o 40%. Stáva sa však, že niekedy musí byť funkcia oveľa nižšia.
 
Až dve tretiny prípadov chronického ochorenia obličiek môže spôsobiť cukrovka alebo vysoký krvný tlak. K ich úplnému zlyhaniu však môže viesť aj dlhodobé a nadmerné užívanie liekov proti bolesti.

Môže dôjsť aj k zlyhaniu

Ochorenie obličiek je často beh na dlhé trate. Svoj príbeh opisuje pani Ľudmila. "Ako 18-ročnej prichádzalo k zlyhaniu obličiek, ale podarilo sa mi ešte mať dve deti. V roku 1991 som bola transplantovaná, žiaľ bohu, oblička zlyhala po 18 a pol roku a musela som zase začať chodiť na dialýzu."

Zo skúsenosti pani Ľudmila vie, že pomôcť môže aj rutinná preventívna prehliadka. Na tú má pacient nárok každé dva roky. "Príznaky vieme detegovať jednoducho, rozbor moču, rozbor krvi, zobrazenie ultrazvukom obličiek," doplňuje nefrológ Demeš. "Chemickým vyšetrením moču sa dá prísť na veľa ochorení obličiek a potom už diagnostiku zamerať cielenejšie," vysvetľuje postup aj nefrológ Okša.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.