Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Fenomenálny úspech: Pred 60 rokmi obletela zemeguľu prvá žena Geraldine Mocková
Zdielať na

Fenomenálny úspech: Pred 60 rokmi obletela zemeguľu prvá žena Geraldine Mocková

COLUMBUS / Popularitu si získala medzi fanúšikmi letectva a aviatiky. Jej úspech bol zatienený hnutím za občianske práva, hudobným ošiaľom z Beatles a vesmírnymi pretekmi medzi Sovietskym zväzom a USA. V stredu 17. apríla uplynulo 60 rokov od toho, čo Geraldine "Jerrie" Mocková ako prvá žena obletela samostatne zemeguľu.

Geraldine Mocková sa narodila 22. novembra 1925 v Newarku v americkom štáte Ohio. Už od detstva nemala veľmi v láske dievčenské ozdoby. Naopak, viac ju lákalo konštruovanie vecí a učenie sa ich fungovaniu. Navštevovala štátnu univerzitu v Ohiu, kde bola jedinou ženou v triede leteckého inžinierstva. Už od svojej prvej jazdy vo Forde Trimotor si zamilovala lietajúce stroje.

Jej úspech zatienili Beatles

Geraldine obletela svet na lietadle Cessna 180 (N1538C) z roku 1953 s názvom Spirit of Columbus, ktoré dostala od svojho manžela. Pristála na letisku v Columbuse 17. apríla 1964. V rovnaký deň americké hitparády prevalcovala pieseň od Beatles Can't Buy Me Love. Megahit od Beatles spôsobil, že tento nezvyčajný úspech "lietajúcej ženy z domácnosti" zostal zatienený.

Jerrie preletela 23.206 míľ (36.786 kilometrov) drsným počasím a rozľahlými púšťami a oceánmi bez navigácie GPS. Jej cesta trvala 29 dní, 11 hodín a 59 minút. Lietadlo malo špeciálne úpravy, aby unieslo 674 litrov paliva a letelo 25 hodín bez zastavenia.

Po sobáši v roku 1945 mala popri starostlivosti o tri deti a domácnosť stále dostatok času nazvyš. Manžel jej preto s humorom navrhol, aby obletela zemeguľu. Vtedy ešte netušil, že to zoberie vážne. Geraldine mala dovtedy ako amatérska pilotka nalietaných 500 letových hodín. O svojom pokuse obletieť zemeguľu informovala v súlade s podmienkami registrátora rekordov vo Švajčiarsku aj miestnu tlač. Odlet sa konal 19. marca 1964 z letiska v Columbuse.

Nezastavil ju ľad ani požiar

Keďže letela sama, bandasky s pohonnými látkami mohli vyplniť zvyšný priestor lietadla. Okrem nich mala na palube rozhlasový prijímač na skrátenie dlhých chvíľ. Jej let však nebol bez problémov. Postihol ju napríklad ľad na krídlach lietadla či požiar elektriny v rádiu.

Počas svojho cestovania pristála na Bermudách, na Azoroch, v Casablanke (Maroko), v Alžírsku. Omylom pristála aj v armádou kontrolovanej zóne v Líbyi, odkiaľ odišla po dvoch hodinách vypočúvania. V Káhire (Egypt) absolvovala výlet na ťavách k pyramídam. Potom nasledovalo Karáčí (Pakistan) a indické Naí Dillí a Kalkata, Bangkok (Thajsko) a filipínska Manila. Z Manily preletela na americké ostrovy Guam a Wake.

Počas letu na Havajské ostrovy (USA) prekonala medzinárodnú dátumovú hranicu (hranica, po prekročení ktorej treba zmeniť dátum). V americkej Kalifornii v meste Oukland úspešnú letkyňu rekordérku čakal manžel, dav ľudí, tlač, rozhlas a televízia. Odtiaľ odletela do Columbusu, kde zavŕšila svoju cestu okolo sveta.

Medaila od prezidenta

Jej lietadlo zaujalo čestné miesto v továrni spoločnosti, ktorá ho vyrobila a výrobcovia ju obdarovali iným typom Cessny, s ktorým dosiahla ešte ďalšie rekordy. Za rekord (ako prvá žena, ktorá obletela zemeguľu) ju americký prezident Lyndon Johnson dekoroval zlatou medailou Federálneho leteckého úradu (FAA). Cenami a medailami ju ocenili aj ďalšie krajiny. Bola prvou ženou, ktorá získala Medailu Louisa Blériota.

Jerrie vyrastala medzi chlapcami. Ako dieťa si želala dostať pod vianočný stromček vláčik na hranie, no nestretla sa s pozitívnym ohlasom od rodičov, podľa ktorých sa takáto hračka pre dievča nehodila. Vláčik nakoniec dostala až v dospelosti v roku 1990 od svojich detí a vnukov. V tom čase viedla v televízii reláciu pre deti o splnení ich snov. Práve tento vláčik mal ich mame a starej mame pripomínať preukázanú odvahu a húževnatosť.

"Lietajúca žena z domácnosti" zomrela 30. septembra 2014 vo veku 88 rokov. Zomrela v jej domove v Quincy na Floride.

Zdielať na

Súvisiace články