Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
O osude "grófky Zemplína" je už rozhodnuté. Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií
Zdielať na

O osude "grófky Zemplína" je už rozhodnuté. Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií

BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd dnes rozhodol v jednej z najznámejších káuz z oblasti pôdohospodárstva. Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku jej uložil úhrnný trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou v trvaní päť rokov.

Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) má obžalovaná nahradiť škodu vo výške takmer 152-tisíc eur. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, prokurátor i obhajoba avizovali podanie odvolania. Obžaloba tvrdí, že Rošková zneužila dotácie od Pôdohospodárskej platobnej agentúry. V okolí Michaloviec si mala nárokovať peniaze za plochy, ktoré jej nepatrili ani ich neobhospodarovala. Kontrolóri zistili, že medzi nimi boli aj parkoviská, futbalové ihrisko či dokonca letisko.

Súd sa priklonil k spodnej hranici trestnej sadzby

Súd uznal Ľubicu R. za vinnú zo spáchania trestných činov poškodzovania finančných záujmov EÚ a subvenčného podvodu. Čiastočne modifikoval obžalobnú právnu kvalifikáciu, čím sa znížila trestná sadzba. Súd sa priklonil k spodnej hranici trestnej sadzby s maximálnou dĺžkou skúšobnej doby. "Možno vyvodiť záver, že žiadosti o platby, o ktoré táto spoločnosť žiadala, boli neoprávnené," podotkol samosudca Milan Cisarik.

"Nikdy som nemala úmysel žiadať dotácie na neoprávnené pozemky. Ak som urobila chybu, tak moja chyba bola len z pohľadu nevedomosti a neodbornosti," uviedla Rošková. Firmu vraj chcela pre syna a poľnohospodárstvu sa nerozumie. Napriek tomu sa jej podarilo získať na dotáciách desiatky tisíc eur.

Obžalovaná nebola na vyhlásení rozsudku osobne prítomná. Jej obhajca Ondrej Urban povedal, že sa s verdiktom súdu nestotožňuje. "Považujeme ho za nezákonný," zdôraznil. Predpokladá, že Najvyšší súd rozsudok zruší a prípad vráti naspäť na ŠTS. Na predošlom hlavnom pojednávaní obžalovaná zdôraznila, že trvá na oslobodení spod obžaloby. Prokurátor Generálnej prokuratúry SR Ladislav Masár, naopak, považoval za preukázané, že sa Ľubica R. dopustila trestnej činnosti popísanej v obžalobe.

Firma exposlankyne mala neoprávnene poberať agrodotácie

Podaná obžaloba sa týka podozrení z pokračovacieho zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a trestného činu subvenčného podvodu. Firma exposlankyne parlamentu za Smer-SD Ľubice Roškovej mala podľa obžaloby neoprávnene poberať agrodotácie. Ide o žiadosti z rokov 2016 a 2017. Prípad sa vyšetroval od roku 2018.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy