Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
"Grófka Zemplína" znova na súde. V Pezinku pokračoval proces s Ľubicou Roškovou
Zdielať na

"Grófka Zemplína" znova na súde. V Pezinku pokračoval proces s Ľubicou Roškovou

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračoval vo štvrtok 26. októbra súdny proces s bývalou poslankyňou Smeru Ľubicou Roškovou. Obžalovaná je zo subvenčného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskej Únie. Ide o skutky z rokov 2016 a 2017. Do pojednávacej miestnosti už prišli viacerí kľúčoví svedkovia, no ani po štvrtkovom pojednávaní nemôžeme informovať o obsahu ich výpovedí.

Podľa obžaloby zneužila dotácie od PPA

Obžaloba tvrdí, že Rošková zneužila dotácie od Pôdohospodárskej platobnej agentúry. V okolí Michaloviec si mala nárokovať peniaze za plochy, ktoré jej nepatrili ani ich neobhospodarovala. Kontrolóri zistili, že medzi nimi boli aj parkoviská, futbalové ihrisko či dokonca letisko.

Obhajca sa bráni tým, že prvé žiadosti nepodpisovala exposlankyňa a pri zvyšných sa len spoliehala na ich správnosť. "Ja som nevidel v obžalobe jeden jediný dôkaz, napríklad vo vzťahu k úmyslu," uviedol advokát Ondrej Urban. "Tá požadovaná miera podozrenia na podanie obžaloby bola dosiahnutá," priblížil prokurátor ÚŠP Ladislav Masár.

Na vlastné pojednávania dlhodobo nechodí

Ľubica Rošková na vlastné pojednávania dlhodobo nechodí. Vypovedať chce až po tom, čo súd vypočuje všetkých svedkov. Jedným z tých kľúčových je Patrik Šuchta, ktorý s ňou v danom čase podnikal. Súd nám ale o tom, čo pomocou telemostu povedal, zakázal informovať. To isté platí aj o jeho exmanželke, ktorá sa na lavicu svedkov posadila minule.

Advokát Roškovej na tomto pojednávaní otvoril novú tému. Obžalovaná totiž nie je iba ona, ale ako právnická osoba aj jej firma, Agro Porúbka. Práve od nej si PPA vymáha finančnú náhradu. "Prostredníctvom dvoch exekúcií ide o sumy takmer 152-tisíc eur a 54-tisíc eur plus penále. Obe exekúcie sú zastavené z dôvodu vyhlásenia konkurzu," informovala Vladimíra Pôbišová, hovorkyňa PPA.

​Podľa názoru obhajoby tak súd koná od začiatku zle a spoločnosť by mala mať vlastného právneho zástupcu. "Niet toho subjektu, ktorý by tu konal za Agro Porúbka s.r.o. vo vzťahu k majetkovým pohľadávkam uplatneným poškodeným v trestnom konaní," uviedol Urban. "To sudca v tomto prípade konkrétnom vyriešil tým, že to pripustil od začiatku konania. To je celé," priblížil Masár.

Pojednávanie bude pokračovať vypočutím ďalších svedkov 10. novembra, termíny sú vytýčené až do marca. Bývalej poslankyni v prípade dokázania viny hrozí 7 až 12 rokov väzenia. 

Súvisiace články