Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Blíži sa dôležitý proces pre agrosektor: Audit európskej komisie v Pôdohospodárskej platobnej agentúre
Zdielať na

Blíži sa dôležitý proces pre agrosektor: Audit európskej komisie v Pôdohospodárskej platobnej agentúre

SLOVENSKO/EÚ / Už o niekoľko dní sa začne veľmi dôležitý proces pre slovenský agrosektor. Európska komisia bude robiť audit v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Tá má pozastavenú akreditáciu aj pre mnohé škandály z čias Smeru a SNS, ako bola napríklad "barónka Rošková". Náprava v PPA je dôležitá najmä preto, aby mnoho slušných farmárov neprišlo o dôležité peniaze podpory.

Zrejme najznámejšou korupčnou kauzou s agrodotáciami je Dobytkár, o ktorej jeden zo sudcov na najvyššom súde povedal, že to bol megastroj korupcie a prania špinavých peňazí. Niečo neuveriteľné a neskutočné. Podstata rozkrádania bola taká, že ak chcel niekto od PPA nenávratný finančný príspevok, musel tým správnym ľudom nasmerovať úplatok 10 až 20 percent. Dvaja svedkovia to mali popísať veľmi podrobne.

"Rozkryli a objasnili taký monštruózny prípad korupcie na Slovensku, ktorý v dejinách celej našej samostatnosti nemá obdoby," povedal predseda senátu najvyššieho súdu Martin Bargel. 

Po zadržaní Juraja Kožucha, ktorý bol šéfom PPA za čias ministerky pôdohospodárstva Matečnej z SNS, sa v horúcom riaditeľskom kresle vystriedali už štyria ľudia. Súčasný direktor Jozef Kiss nastúpil do ťažkej roboty začiatkom júla a minister Vlčan ho uvádzal s jasným zadaním. "Je pre nás mimoriadne dôležité, aby sme pre PPA získali trvalú akreditáciu," tvrdí minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO). 

A na to treba splniť vyše 70 rôznych opatrení. Väčšina je už vybavená a riaditeľ Kiss verí, že včas stihnú ukončiť aj zvyšných rozrobených 16. "Nie sú to opatrenia, ktoré by neboli ani začaté, ale máme ich v plnení a predpokladáme ich splnenie 27. septembra 2021," hovorí generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss. 

Tento blízky dátum je dôležitý preto, že práve vtedy prídu audítori z Európskej komisie. No a na ich verdikt budú netrpezlivo čakať najmä bežní farmári, pretože agentúra im ročne prerozdeľuje stovky miliónov eur. "Držím palce súčasnému vedenie a pevne verím, že vrátia PPA meno slušnej organizácie," hovorí členka pôdohospodárskeho výboru Jarmila Halgašová (SaS). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy