Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pojednávanie s bývalou smeráčkou Ľubicou Roškovou: Vinia ju z podvodov s agrodotáciami
Zdielať na

Pojednávanie s bývalou smeráčkou Ľubicou Roškovou: Vinia ju z podvodov s agrodotáciami

PEZINOK / Volali ju Grófka a farmári na Zemplíne mali pred jej vplyvnými známosťami rešpekt. Dnes sa niekdajšia smerácka poslankyňa Ľubica Rošková prvý raz postavila pred súd pre podvody s agrodotáciami. Podľa obžaloby brala 10-tisíce eur na rozvoj polí či viníc, pričom v skutočnosti mnohé tieto plochy boli zarastené, zanedbané, ale aj vybetónované. Rošková vinu odmieta.

​Od dlhoročnej poslaneckej kariéry vo farbách Smeru, cez okresné predsedníctvo strany v Michalovciach, až po farmárčenie a lavicu obžalovaných. Ľubica Rošková si zrejme takýto záver kariéry nepredstavovala. Miesto pokojného dôchodku jej teraz hrozí 7 až 12-ročné väzenie. Podľa prokurátora totiž brala štedré agrodotácie aj na plochy, ktoré s poľnohospodárstvom nemali nič spoločné. "Tie dotácie sa majú využiť presne na to, aby sa vykonávali nejaké činnosti, ktoré sa prejavia na stave pozemku," informoval prokurátor ÚŠP Ladislav Masár.

Kontrolóri ale zistili, že mnohé pozemky sú zarastené, zanedbané, nepokosené, dokonca medzi nimi boli močariny aj asfaltové plochy, ako napríklad parkovisko či malé letisko. Ľubica Rošková sa napriek tomu cíti byť nevinná. Po pojednávaní odmietla odpovedať na novinárske otázky, napríklad aj na to, či jej k dotáciám pomohli politické známosti. Jej obhajca trvá na tom, že nemala žiaden úmysel podvádzať. Rošková podľa neho len kúpila firmu, ktorá už o dotácie mala požiadané. Ďalší rok tak pokračovala už v tých istých šľapajách.

"Prvýkrát niečo podpisuje ako konateľka spoločnosti s tým, že sa spolieha na minulosť, že tam bolo všetko v poriadku. Nikdy predtým to neskúmala a orgány neukázali žiadnu nezrovnalosť," uviedol advokát Ondrej Urban. Poľnohospodárska platobná agentúra si teraz od exposlankyne a jej firmy Agro Porúbka nárokuje viac než 150-tisíc eur. Krátko po prepuknutí kauzy dal od dlhoročnej prominentnej členky ruky aj Smer. "Nikto nikomu nebude brániť, aby sa preverili všetky okolnosti akéhokoľvek podozrenia. Mne je jedno, či to je prezident SR, takisto sa preskúmajú aj podozrenia pani Roškovej," vyhlásil predseda strany Smer-SD Robert Fico ešte v roku 2018.

Pre porovnanie - iný člen Smeru, Robert Kaliňák, ako advokát vystupuje v inej agro kauze, a síce Dobytkár, kde zastupuje oligarchu Norberta BödöraNa najbližšie pojednávanie koncom júna Ľubica Rošková nepríde. Chce, aby proces prebiehal v jej neprítomnosti a rovnako vypovedať bude až po tom, čo tak urobia všetci predvolaní svedkovia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy