Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci majú za posledných 30 rokov najhlbšie do peňaženiek
Zdielať na

Slováci majú za posledných 30 rokov najhlbšie do peňaženiek

BRATISLAVA / Máme najhlbšie do peňaženiek za posledných takmer 30 rokov. Slováci si sporia najmenej od roku 1995, teda odkedy sú k dispozícií dáta z národných účtov. Klesol aj čistý finančný majetok domácností, je to horšie ako po kríze v roku 2009. Problémom je inflácia, ktorá nekončí - čím chudobnejší región a menej majetní ľudia, tým začína byť problém väčší.

V servise sa stretávajú s klientmi, ktorí by ešte pred pár rokmi pokazený mobil či televízor vymenili za nový, teraz ale nemajú ani na opravu. "Nevyberú si ich. Mám tam veci, ktoré nie sú pol roka vybraté a sú opravené," uviedol Vladimír Andel, majiteľ servisu s elektronikou. "Ja sa divím, že tento pán tu sedí, a že môže zarobiť," povedal zákazník Emil. Materiál kupuje drahšie a ak chce zarobiť, musí robiť oveľa viac, keďže s cenou práce hore ísť veľmi nemôže. "Odpojil som niektoré panely na strope. Snažím sa prispôsobiť tým ľuďom, ale aby som ja nebol v mínuse," priblížil Andel.

Finančné problémy ľudí sa už odzrkadľujú aj na úsporách ľudí, a to veľmi negatívne. "Ku koncu roka sme sa dostali až pod 4 percentá, čo je úplne historické minimum odkedy máme tieto údaje, teda od roku 1995. Priemer v Európskej únii dosahuje okolo 14 percent," uviedol Michal Lehuta, analytik VÚB banky. Môže za to najmä rekordná inflácia a snaha ľudí udržať si úroveň spotreby z minulosti. Zdražovanie potravín pritom aj v marci dosiahlo rekordné úrovne. "Na medziročnej báze sú potraviny stále na rekordných 29 percentách rastu," informovala Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR.

Dvojciferná inflácia potravín pritom tak rýchlo neodíde. Tomuto maratónu cien potom nestíhajú naše platy. "Platy u nás rástli v poslednom štvrťroku 7-percentným tempom, tá inflácia je oveľa vyššia," uviedol Lehuta. "Táto inflácia oslabuje kúpyschopnosť a zásadným spôsobom dolieha aj na najviac zraniteľné skupiny obyvateľov," uviedol guvernér NBS Peter Kažimír.

Negatívny trend vidno aj na bankových vkladoch domácností. Z maxima 46,4 miliárd eur vlani v januári klesli tento rok na 46 miliárd. Bolo to tak prvýkrát od recesie v roku 2009, žeby vklady klesali. Trpkú príchuť tak dostáva správa z ministerstva financií, že Slovensko sa v rámci dvesto ekonomík sveta dostalo do luxusného klubu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy