Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Baníci po hrozivom vznietení metánu bojujú o život
Zdielať na

Baníci po hrozivom vznietení metánu bojujú o život

NOVÁKY / V bani v Novákoch došlo v stredu, 26. apríla podvečer, k vznieteniu metánu v podzemí bane. Pri výbuchu sa zranilo deväť osôb. Štyria z nich sú v kritickom stave a záchranárske vrtuľníky ich previezli v umelom spánku do nemocníc. Situáciu monitoruje reportér TV JOJ Pavol Čertík.

"Okolo 20. hodiny dostali záchranári oheň pod kontrolu, aktuálne by mala byť situácia stabilizovaná," uviedol reportér Pavol Čertík. Doplnil, že po tom, čo sa oheň podarilo dostať pod kontrolu je dôležité ho definitívne uhasiť. Po uhasení požiaru budú priestor odvetrávať. "V ostatných častiach bane sa normálne pracuje, baníci prišli na nočnú smenu," uzavrel Čertík.

K vznieteniu metánu v Novákoch došlo krátko pred 16:30. V tom čase v bani pracovalo viac ako 70 baníkov. V čase vznietenia plynu bolo v bani 70 baníkov, z ôsmich 8 zasiahnutých boli dvaja poliaci a jeden ukrajinský občan. Chlapi, našťastie, dokázali aj napriek popáleninám prejsť viac ako dva kilometre do bezpečia.​"Zasahovali tu štyri vrtuľníky. Dva vrtuľníky odleteli do Bratislavy a dva do Košíc do popáleninových centier. 16:30 došlo k vznieteniu metánu zhruba 200 metrov pod povrchom na aktívnom pracovisku, kde sa ťažilo uhlie. V tom čase tam pracovali deviati baníci. Osem z nich zasiahli plamene," opísal situáciu Čertík. 

Do Bane Nováky sfáral vo štvrtok, 27. apríla ráno tím vyšetrovacích inšpektorov pod vedením Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Mária Pavlusík s tým, že záchranári už v bani ukončili práce a stabilizovali situáciu na mieste nehody. "Vyšetrovanie banských inšpektorov bude prebiehať nestranne a odborne, striktne podľa zákona. Ministerstvo hospodárstva SR poskytne inšpektorom všetku potrebnú podporu a súčinnosť, ktorú budú potrebovať," zdôraznil dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Začala sa dokumentácia prípadu

Banskí inšpektori vo štvrtok zdokumentovali situáciu a stav Bane Nováky.. Začalo sa aj vypočúvanie svedkov, prebieha kontrola banskej dokumentácie. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Mária Pavlusík. "Na základe prvého šetrenia môžeme potvrdiť, že čidlá na metán sú v bani funkčné, okrem týchto budú zamestnanci chránení i osobnými meračmi. Prebieha taktiež kontrola príslušnej banskej dokumentácie a v priebehu dňa začalo i vypočúvanie svedkov," uviedla Pavlusík. Po zabezpečení nevyhnutných úkonov bude nasledovať vykonávanie drobných opráv v bani, po ktorých bude v priestore možné opäť dobývať. V podzemí na mieste nešťastia v priebehu dopoludnia v zdokumentovali situáciu a stav bane po havárii, pričom následne vedúci vyšetrovania uvoľnil pracovisko pre potreby organizácie ďalších šetriacich, ako i sanačných prác.

Stav niektorých baníkov je kritický

Dvaja pacienti  boli privezení do Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) po nešťastnej udalosti v Bani Nováky. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská. "Popáleniny sú v rozmedzí medzi 15 až 20 percent, rozsah poranení vnútorných orgánov sa však ešte môže zmeniť," priblížila. Popáleniny sa podľa nej nachádzajú prevažne na tvári a horných končatinách pacientov. "Obidvaja pacienti sa podrobili zákroku na podporu hojenia rán a zostávajú i naďalej pod dohľadom našich zdravotníkov," doplnila Kliská. Zdravotný stav jedného z dvoch pacientov, ktorí boli privezení do Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) po nešťastnej udalosti v Bani Nováky, sa výrazne zlepšil a bolo možné ho odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská. "Je pri vedomí a komunikuje. U druhého pacienta potvrdilo pľúcne konzílium poškodenie dýchacích ciest, a preto zatiaľ zostáva napojený na umelú pľúcnu ventiláciu," priblížila Kliská.

Dvaja pacienti boli privezení do nemocnice v košickej Šaci. Ich stav sa aktuálne zlepšil po zvládnutí prvotného šokového stavu. Po vyšetreniach, ktoré nepotvrdili závažné poškodenie dýchacích ciest boli obaja pacienti prebudení z umelého spánku a odpojení od umelej pľúcnej ventilácie. "Lekári špecializovanej Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie nemocnice celú noc bojovali o život dvoch ťažko zranených pacientov," povedala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú táto nemocnica patrí s tým, že naďalej realizujú ďalšie odborné vyšetrenia. Podľa jej slov je v tejto chvíli veľmi ťažké vyjadriť sa k prognózam, no ich stav je naďalej vážny.

​​Prednosta kliniky Peter Lengyel spresnil, že muži utrpeli rozsiahle popáleniny plameňom druhého, miestami až tretieho stupňa, pričom nie je možné vylúčiť popáleniny dýchacích ciest. "Nasledujúci postup bude závislý od ostatných nálezov, ktoré zistíme v rámci vyšetrení. Momentálne sú v šokovom stave," dodal. Situácia sa podľa jeho slov môže meniť každú hodinu. "Pacienti sú vo vážnom stave - v podstate v ohrození života," skonštatoval.

Pätica baníkov, ktorí sú hospitalizovaní v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, sú pri vedomí. Pre TASR to vo štvrtok uviedol riaditeľ nemocnice Peter Glatz. Lekári oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny sa starajú i jedného pacienta, ktorý utrpel popáleniny druhého stupňa. "Jeho stav je stabilizovaný, je pri vedomí. Nie je u neho nutná umelá pľúcna ventilácia. Vo štvrtok zvažujú jeho preloženie na traumatologickú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS)," ozrejmil Glatz.

Na traumatologickej JIS sú podľa neho hospitalizovaní dvaja baníci, ktorí utrpeli popáleniny prvého stupňa, zdravotníci pokračujú v pozorovaní ich zdravotného stavu a laboratórnych parametrov. "Na internistickej JIS sú dvaja pacienti. Jeden je stabilný, zdravotníci pokračujú v observácii jeho stavu a laboratórnych parametrov. Druhý z baníkov je astmatik, nadýchal sa splodín. Rovnako u neho kontrolujú stav," doplnil. Lekári zatiaľ neplánujú nikoho zo zranených prepustiť domov. "Sú pri vedomí, ochotní vypovedať polícii, psychicky otrasení. Všetkým bola navrhnutá psychologická pomoc," dodal Glatz. V šoku sú nielen baníci, ale aj ich príbuzní. O tom čo sa stalo ešte rozprávať nedokážu. Komunikujú iba so psychológmi.

Tak náhly a rozsiahly výron metánu si odborníci nevedia vysvetliť

​Situáciu v podzemí bane monitorovali záchranári z banskej stanice

Na mieste nešťastia robili potrebné úkony aj vyšetrovatelia polície. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Mária Pavlusík s tým, že bezodkladne zriadili vyšetrovaciu komisiu pod vedením Obvodného banského úradu Banská Bystrica. Vyšetrovacia komisia začala vyšetrovanie priamo v bani hneď, ako to umožnila situácia.

V súvislosti s výbuchom bol zvolaný mimoriadny brífing

V súvislosti s výbuchom v Novákoch bol zvolaný mimoriadny brífing pred centrálnym príjmom v Nemocnici Ružinov v Bratislave. O situácii informovali štátni tajomníci MZ SR Michal Palkovič a Lenka Dunajová Družkovská, riaditeľ UNB Alexander Mayer a riaditeľ OS ZZS BA Július Pavčo.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava Ružinov sú hospitalizovaní dvaja muži. "Obidvaja pacienti sú zaintubovaní vo veľmi vážnom kritickom stave," načrtol riaditeľ nemocnice Alexander Mayer. Zranení utrpeli hlavne popáleniny tvárovej časti, krku a horných končatín. Mayer ubezpečil príbuzných, že urobia všetko, aby im pomohli.

Na nešťastie v Bani Nováky reagovali viacerí politici

"Verím, že všetci pracovníci, ktorí utrpeli zranenia pri vyhorení metánu v bani, budú v poriadku. Veľká vďaka patrí záchranárom z Banskej záchrannej služby, ktorí zranených dostali na povrch a odovzdali do rúk zdravotníkom," napísala prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Prezidentka sa zaujímala aj o zdravotný stav zranených baníkov a telefonovala s riaditeľom UNB Alexandrom Mayerom. "Baníci, ktorí utrpeli ťažké zranenia počas včerajšej nehody v Bani Nováky, sú v profesionálnej starostlivosti zdravotníkov a zdravotníčok. Ubezpečil ma o tom počas telefonátu riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer," uviedla hlava štátu na sociálnej sieti. Prezidentka dúfa, že ich stav sa stabilizuje a že sa čoskoro dostanú z najhoršieho. "Držím im palce a myslím aj na ich rodiny a blízkych, ktorí s nimi tieto ťažké chvíle prežívajú," doplnila.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že záchranné zložky urobia v Novákoch maximum a tragédia si nevyžiada žiadnu obeť na živote. "Práve som sa dozvedel o obrovskej tragédii v Bani Nováky. Mňa ako človeka, ktorý má k baníkom veľmi blízko, táto udalosť veľmi zasiahla," poznamenal.

​​Bane navštívil v stredu predseda hospodárskeho výboru parlamentu Peter Kremský. Poukázal, že práve na mieste, kde sa spolu s kolegami pohybovali, došlo k nešťastiu. "Veľmi ma to mrzí, že napriek všetkým bezpečnostným opatreniam, ktorých sme boli sami svedkami, sa stávajú takéto nehody," povedal s tým, že všetkým želá skoré uzdravenie.

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico poprosil vládnych politikov, ktorí šli na mieste nešťastia, aby venovali všetko možné úsilie podpore rodinám zranených baníkov. "Z mojich skúseností môžem potvrdiť, že to je to najužitočnejšie, čo môžu v danej chvíli urobiť," podotkol. Podporu všetkým raneným a ich rodinám vyjadril líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Pevne verím, že sa záchranným zložkám podarí situáciu čo najskôr stabilizovať," uviedol. 

"Naše myšlienky a modlitby sú s nimi a ich príbuznými a blízkymi," reagoval poslanec parlamentu Juraj Šeliga. Za baníkov sa modlí aj poverená vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Veľa síl pri záchranných prácach zaprial baníkom a záchranárom aj poslanec parlamentu za hnutie Sme rodina Miloš Svrček. Vo večerných hodinách dorazil na miesto aj súčasný minister hospodárstva Karel Hirman. „Vyjadrujem veľkú podporu rodinám baníkov a verím, že to nebude mať vážnejšie následky. Vyšetrovanie bude prebiehať podľa zákona,“ uviedol minister.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy