Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Postihnutým bola poskytnutá 100-percentná pomoc, povedal Paulík
Zdielať na

Postihnutým bola poskytnutá 100-percentná pomoc, povedal Paulík

NOVÁKY / V bani Nováky nastal výbuch, je tam viacero zranených. Túto vetu oznámili záchranárom včera o pol piatej popoludní. Všetci boli okamžite v najvyššom nasadení. Na Hornú Nitru smerovali nielen pozemné posádky, ale aj štyri vrtuľníky. Viac o zásahu záchranárov a o tom, čo sa vlastne v Novákoch udialo, povedal riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej služby Stanislav Paulík.

"Večer prebehla výmena zmien záchranárov, čiže fárala nočná zmena. Tí boli aj dnes v podzemí. Samozrejme, požiar už bol uhasený a nočnej zmene sa podarilo odvetrať priestory, ktoré boli ešte zaplynované, čiže ráno bola situácia na pracovisku bezpečná, takže o 8:00 fárala komisia obvodného banského úradu, ktorá je tam. Záchranári zaisťujú ich bezpečnosť. Komisia rozhodne o tom, či pracovisko bude spustené ďalej do prevádzky alebo nie," povedal v úvode Paulík. 

Momentálne je baňa v akom stave? Je poškodená? 

Nie, čo sa týka zariadenia bane, nie je poškodené. 

Ak komisia, že je to v poriadku, čo sa bude diať ďalej?

Pracovisko bude obsadené so stálym technickým dozorom. Momentálne je to pracovisko bez metánu, je to čisté.

Rozmýšľali ste nad tým, ako sa to mohlo udiať? Môže ísť o prírodnú anomáliu?

Samozrejme, že sme o tom rozmýšľali. Vyzerá to tak, že došlo k náhlemu vytlačeniu toho metánu. Čo to spôsobilo, nevieme povedať. 

Je to bežná vec?

Pri veľkom dosadnutí vyťažených priestorov dochádza k vytlačeniu plynov, alebo toho, čo je vo vyťaženom priestore. Väčšinou to ide plynulo, teraz došlo k väčšiemu vytlačeniu. 

Ako k niečomu takému môže dôjsť?

V priestore sa musí nachádzať látka, ktorá má horieť alebo vybuchnúť, kyslík a zdroj zapálenia. To zatiaľ nevieme povedať, ako k tomu presne mohlo prísť. 

Čo sa týka systému, ako sa pracuje teraz v bani? Je nejaký špeciálny režim?

Toto sa udialo na prvom horizonte Bane Nováky, čo je zruba 200 metrov pod povrchom. Potom je druhý horizont bane, čo je približne o 120 metrov hlbšie. Tam tie pracoviská boli obsadené aj včera, aj dnes, čiže sa tam normálne robí. Na prvom horizonte, kde sa to udialo, sú záchranári a komisia a nevyhnutní zamestnanci, ako elektrikár, technik. 

Keď sa to udialo, baníci prešli ešte dva kilometre, čo je obdivuhodné. Ako to vlastne prebiehalo?

Záchranári fárali hneď po výzve od výrobného dispečera. V podzemí cestou stretávali postihnutých, lekár ich postupne ošetroval. Pokiaľ mali doprovod, išli von. Lekár išiel oproti ďalším. Keď bolo jasné, že v bani už nikto nie je, lekár išiel s poslednými von. Potom na povrchu prebiehalo triedenie a ošetrovanie pacientov. Postihnutých baníkov bolo osem, deviaty dodatočne nahlásil problémy s dýchaním, bol to predák pracovisko, čiže bol dodatočne odoslaný do Bojníc. 

Chcem sa poďakovať koordinačnému stredisku Integrovaného záchranného systému za veľmi operatívnu reakciu a aj Záchrannej zdravotnej službe, ktorá zabrala a tá koordinácia zložiek bola perfektná. Tým postihnutým bola poskytnutá 100-percentná pomoc. 

Dá sa tomuto nejako predchádzať alebo treba byť pripravený na všetko?

Toto pracovisko bolo úplne bezproblémové. Bol tam predseda hospodárskeho výboru a aj ja. My by sme ich nezobrali niekde, kde je nejaké riziko. Pracovisko perfektne išlo a toto nebolo očakávané. 

Kde sa mohol nachádzať ten metán?

Metán je uhľovodík, ktorý vzniká pri uvoľňovacích procesoch a môže sa nachádzať v uhlí priamo alebo v nádloží. V tomto prípade to je ťažké povedať, no pravdepodobne v nádloží. 

Oni ho necítia a nevidia, že?

Nie, metán je plyn bez farby, chuti a zápachu.

Koľko ľudí tu ešte pracuje? Dá sa to nejako kvantifikovať?

V podzemí robí vyše tisíc ľudí. Striedajú sa a je tu nepretržitý pracovný režim, čiže aj víkendy a sviatky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy