Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vinný. Ľuboša Ferusa definitívne odsúdili v kauze Piťovci 2
Zdielať na

Vinný. Ľuboša Ferusa definitívne odsúdili v kauze Piťovci 2

BRATISLAVA / Vinný. Ľuboša Ferusa definitívne odsúdili v kauze Piťovci 2. Je to vôbec prvý verdikt, ktorý potvrdzuje, že tento muž z Nitry stál na čele jednej z mafiánskych skupín. Konkrétne šéfoval piešťansko-nitrianskej vetve Piťovcov. Spolu s ním odsúdili aj policajta.

Ľuboš Ferus, človek označovaný aj ako šéf nitrianskeho podsvetia, bol okrem iného v minulosti súdený aj za vraždu Miroslava Sýkoru, kde ho zatiaľ neprávoplatne oslobodili. Definitívny verdikt ale konečne padol v kauze piešťanských Piťovcov, ktorá sa ťahá dlhé roky. Na čele mal okrem iných stáť práve Ľuboš Ferus. "Ostatní členovia mu volali a rešpektovali jeho vôľu. Podriadili sa jeho príkazom, z čoho jednoznačne vyplýva, že v hierarchii bol na vrchole," priblížil prokurátor ÚŠP. 

Podľa obžaloby operovala zločinecká skupina Piťovci 2 pod vedením Ferusa a Róberta Bíleho v Piešťanoch a okolí, kde mali páchať rôznu trestnú činnosť. Prioritne však mali nelegálne vymáhať pohľadávky.

Okrem Ferusa bol obžalovaný aj bývalý policajt Milan Kožík

Ten mal skupine vynášať citlivé informácie a pomáhať im. "Tým vlastne maril skoršie odhalenie a vyšetrenie tých skutkov, ktorých sa dopustili členovia tejto skupiny. Takže aj policajný zbor sa očistil, keďže sa zbavil tohto korupčného policajta," uviedol prokurátor.

Na súd neprišiel ani jeden z dvojice obžalovaných, no žiadali súd, aby ich oslobodil. Naopak prokurátor chcel pre Ferusa basu na tvrdo. Za mrežami ho chcel vidieť na 8 rokov a Kožíka na tri. "Pán Ferus sa dozvedel o tomto konaní na poslednú chvíľu. Po druhé je so svojim veľmi chorým synom na materskej, čo ale nikto nerešpektoval," informovala obhajkyňa Júlia Vestenická.

​Napriek tomu, že stál na čele piešťanských Piťovcov, do basy nepôjde

Najvyšší súd nakoniec zamietol oba návrhy a potvrdil verdikt Špecializovaného trestného súdu. Ten Ferusovi vymeral 3-ročnú podmienku a bývalému policajtovi 1 rok a 9 mesiacov, ktoré si už odpykal vo väzbe."Bol šéfom zločineckej skupiny, tak mal dostať minimálne toľko, ako tí členovia, ktorí spolupracovali. Dostali 8 rokov, tak som chcel, aby mal minimálne taký trest," priblížil prokurátor. 

"Za akých okolností vôbec došlo k tomuto konaniu, ja nebudem absolútne komentovať výsledok," uviedla obhajkyňa. Ľuboš Ferus sa ešte pred súd postaví kvôli vražde Sýkoru či v prípade lúpeže. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy