Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kto zabil bývalého mafiánskeho bossa Sýkoru? Pred súd sa postavili viacerí svedkovia aj známe meno Ľuboš Ferus
Zdielať na

Kto zabil bývalého mafiánskeho bossa Sýkoru? Pred súd sa postavili viacerí svedkovia aj známe meno Ľuboš Ferus

BRATISLAVA / Pojednávanie v kauze vraždy bývalého mafiánskeho bossa Miroslava Sýkoru a jeho šoféra Petra Radiča pokračovalo na Okresnom súde v Bratislave. Pred senátom vypovedali viacerí svedkovia, ale aj obžalovaní. Jedným z nich je údajný bývalý šéf nitrianskeho podsvetia Ľuboš Ferus.

Do Justičného paláca prišli všetci 4 obžalovaní v sprievode svojich obhajcov. Z 24 rokov starej vraždy hlavy mafiánskej skupiny Sýkorovcov, Miroslava Sýkoru, sú podozriví Richard B. alias Kofola, Marek Ľ., MIlan M. a Ľuboš Ferus. Ten bol údajným bossom nitrianskej mafie. Toto tvrdenie však odmieta. V prípade už z pozície svedkov vypovedali známe mená ako Ivan Lexa, Mikuláš Černák či Juraj Piťo Ondrejčák. Pred súdom dnes svedecké výpovede podali ďalší traja muži, medzi nimi aj František Borbély. Ten po vražde Miroslava Sýkoru šéfoval jednej vetve sýkorovcov.

"Na dnešnom hlavnom pojednávaní súd vypočul 3 svedkov. Zároveň vypovedali aj 2 obžalovaní," informoval hovorca krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Právo doplniť svoju výpoveď využil Milan M., ktorý spochybnil výpoveď korunného svedka, prezývaného Čučo, na základe ktorej je štvorica obžalovaná a vyjadril sa, že už viac v tomto prípade vypovedať nebude. Slovo si zobral aj Ľuboš Ferus, ktorý rovnako spochybnil Čučovu výpoveď a potom už odpovedal na otázky sudcu a prokurátorky.

"S pánom Miroslavom Sýkorom som mal veľmi dobrý vzťah. Miroslav Sýkora, ako som uviedol, spal u mňa týždeň predtým, bez ochranky chodil za mnou," poznamenal pred súdom Ferus. Obžalovaným však po svojich aj svedeckých výpovediach do reči veľmi nebolo. Hrozí im totiž 25 rokov až doživotie.



Hlavné pojednávanie začalo s takmer polhodinovým oneskorením. Po vypočutí prvých svedkov bolo prerušené a pokračovalo sa opäť popoludní. Ako svedok prišiel z leopoldovskej väznice vypovedať aj Ivan Cupper alias Vincko. V modrom väzenskom úbore, v putách na rukách aj na nohách sa v sprievode kukláčov postavil pred sudcu. Využil však svoje právo odoprieť svedeckú výpoveď a to z dôvodu, že by svojou výpoveďou mohol spôsobiť trestné stíhanie sebe alebo svojej rodine. V prípade vraždy Miroslava Sýkoru sa často skloňuje aj meno už nebohého Petra Križanoviča, prezývaného Duran. Ten mal mať údajne najväčší záujem na smrti Miroslava Sýkoru. Dôvodom mali byť nezhody pri delení ziskov z najväčšiu lúpeže v dejinách Slovenska. Išlo o krádež viac ako 170-tich miliónov korún z Nitrianskej pobočky VUBčky. Miroslava Sýkoru a jeho šoféra Petra Radiča zastrelili 6.2.1997 na parkovisku pred jedným z bratislavských hotelov. Križanovič prezývaný "Duran" zahynul o dva mesiace neskôr pri výbuchu auta.

"Okresný súd BA I. odročil hlavné pojednávanie na 18 a 19.januára 2022," uviedol hovorca súdu Adamčiak. Počas nich bude vypočutý posledný svedok, budú sa čítať znalecké posudky a svedecké výpovede.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy