Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Heger predstavil plán na riešenie problémov v bezpečnostných zložkách: Zriadi odbornú pracovnú skupinu
Zdielať na

Heger predstavil plán na riešenie problémov v bezpečnostných zložkách: Zriadi odbornú pracovnú skupinu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Výsledky rokovania Bezpečnostnej rady SR sú známe. Tú zvolal premiér Eduard Heger ako reakciu na aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách. Na samotnej rade predseda vlády predstavil všetkým svoj plán.

Predseda vlády informoval o zriadení pracovnej skupiny v boji proti "kriminálnych živlov, ktoré sa inflitrovali do bezpečnostných zložiek štátu."  Skupina má mať na starosti obnovu dôvery v právny štát. Zastúpenie bude mať z radov súdnictva, prokuratúry, ministerstiev aj ďalších inštitúcií podľa štatútu. "Z OČTK musíme vypudiť mafiu a zvýšiť odolnosť systému," uviedol premiér. Samotná skupina má priniesť návrhy zmien v prokuratúre, súdoch a polície.

Schválii vznik pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Pripravý návrhy zmien súdov prokuratúry a polície. "Chcem vyzvať poctivých sudcov proruátorov policajtov, aby bojovali a boli aktívni," poznamenal Heger.

Po jeho boku stál aj expremiér Igor Matovič, minister práce Milan Krajniak a vicepremiérka Veronika Remišová, šéf rezortu vnútra sa tam však neobjavil. Novinári pritom dostali možnosť položiť len 3 otázky. 

"Tie podozrenia, že tu dochádzalo, alebo dochádza k rôznym manipuláciam v trestných konaniach sú také, že sme sa rozhodli konať. Myslím, že najlepšie to vystihla pani prvá viceprezidentka policajného zboru, ktorá povedala, že v prípade, že sa preukážu takéto manipulácie, tak to ja chápem, že úlohou tejto komisie je zistiť, či išlo o individuálne pochybenia, alebo o systémový problém v zlyhaní kontroly,"  uviedol minister Milan Krajniak. V dopoludnajších hodinách pritom hovoril aj o konkrétnom vinníkovi. Na tlačovej besede však meno nekonkretizoval.

"Chcela by som vyjadriť podporu všetkým čestným vyšetrovateľom, prokurátorom, aby ten boj nevzdávali. Pretože dnes sú vyšetrovaní ľudia, ktorí boli 12 rokov nevyšetrovaní,"  podotkla vicepremiérka Remišová.

Minister financií Igor Matovič je presvedčený, že vyšetrovatelia, ktorí skončili vo väzbe "práve ľudia, ktorí sa kúpiť nedajú."  

"Priznávam, v koalícií máme rôzne názory na rôznych ľudí, ktorí pôsobili v policajnom zbore a inak vyhodnocujeme situáciu," uviedol Matovič.

Pracovná skupina začne zasadať nepretržite od pondelka 19. septembra. 

Fico hovorí o zbavení kompetencí Generálnej prokuratúry, Bihariová o neschopnosti Mikulca

Bezpečnostná rada SR chce brať právomoci Generálnej prokuratúre a posilňovať právomoci Úradu špeciálnej prokuratúry. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda strany Smer – sociálna demokracia Robert Fico. Bývalý trojnásobný premiér je presvedčený, že vo veci údajného manipulovania výpovedí svedkov v známych kauzách sú pôvodcami manipulácie súčasný minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Tí podľa neho môžu očakávať, že im čoskoro polícia "zaklope na dvere".

Podľa Fica sa tak vláda snaží "zamiesť pod koberec" odhalenie skutočných pôvodcov manipulovania svedkov v známych kauzách a obmedzuje právomoci tých, ktorí chcú skutočne vyšetriť údajné manipulovanie svedeckých výpovedí.

Predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová v tlačovej správe uviedla, že zriadenie pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát považuje za ďalší dôkaz neschopnosti vlády nastoliť spravodlivosť. "Sme svedkami bezprecedentnej a otvorenej vojny v polícii, kde už nikto nevie, kto bojuje proti komu a ktorá zložka koná v prospech spravodlivosti a ktorá len zneužíva svoje právomoci na boj proti inej. Táto vláda si za rok a pol nominovala generálneho aj špeciálneho prokurátora, dvoch policajných prezidentov či riaditeľa SIS, no napriek tomu v boji proti korupcii zlyháva," vyhlásila Bihariová.

Riešením by podľa nej mala byť okamžitá výmena ministra vnútra Romana Mikulca. Ten podľa Bihariovej doteraz neprišiel so žiadnymi inštitucionálnymi reformami a nesie za chaos v jeho rezorte priamu zodpovednosť.

Predseda strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini vo videu na sociálnej sieti uviedol, že vláda nevie, ako riešiť aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách. "Nevedia vysvetliť, prečo skupinka elitných vyšetrovateľov skončila vo väzbe. Nedokážu vyvrátiť, že mnohé ich vyšetrovania boli manipulované a sfalšované. Len dookola omieľajú slová o mafii a o tom, ako sa jej musia zbaviť, a v skutočnosti, naopak, je pravdou to, že skupinka vyšetrovateľov s tou reálnou mafiou dokonca spolupracovala," povedal.

Zadržali elitných vyšetrovateľov

Elitných vyšetrovateľov zadržali v pondelok ráno o ôsmej hodine priamo v ich kanceláriách na policajnom prezídiu. Ešte predpoludním ich previezli na krajskú prokuratúru. Ide o vyšetrovanie podozrení, že niekto manipuluje výpovede svedkov v kľúčových kauzách. Teda, že veľké ryby NAKA chytá na základe klamstiev. Zadržali štyroch vyšetrovateľov. Jána Čurillu a Pavla Ďurku už aj obvinili. "Pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti, formou spolupáchateľstva," uviedol hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Zároveň inšpekcia v inej veci ako podozrivých zadržala ďalších dvoch vyšetrovateľov NAKA, a to Milana Sabotu a Štefana Mašinu. Všetci skončili vo väzbe.

Inšpekcia na pokyn prokurátora zadržala aj šéfa Úradu inšpekčnej služby Scholtza

Vyšetrovatelia inšpekcie priamo v kancelárii popoludní zadržali aj svojho šéfa. Zastupujúceho riaditeľa Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra, Petra Scholtza. Tu už pritvrdil aj minister vnútra. "Nemá trestnoprávne kompetencie, aby zvrátil tento stav, ale ubezpečuje všetkých, že využijem jemu priznané zákonné oprávnenia, aby ani takéto nekalé praktiky neodradili slušných policajtov a vyšetrovateľov pokračovať v odhaľovaní korupcie a iných zločinov," uviedla Túrosová.

Informácie televízie JOJ hovoria o tom, že by akcia mala súvisieť s dokumentom, ktorý cez víkend unikol na verejnosť. Išlo o realizačný návrh NAKA, na základe ktorého chceli vyšetrovatelia začať stíhať bývalých členov bezpečnostných zložiek. "Ale vyrušuje ma to. Veľmi ma to vyrušuje," hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorej je ťažko uveriť, že by sa Úrad špeciálnej prokuratúry aj Špecializovaný trestný súd nechali systematicky klamať zmanipulovanými výpoveďami svedkov v kľúčových kauzách. V tak závažnej situácii, keď končia v putách elitní policajti, či vedenie inšpekcie, má odkaz, čo treba robiť. "Ja si myslím, že dôsledne trvať na tom, aby bolo vysvetlené, prečo k takému postupu došlo," doplnila Kolíková. Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý exponované kauzy dozoruje špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. 

Súvisiace články