Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Poverený riadením NR SR namiesto Petra Pellegriniho bude Peter Žiga
Zdielať na

Poverený riadením NR SR namiesto Petra Pellegriniho bude Peter Žiga

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zvolenie za prezidenta podľa našej ústavy znamená, že takému kandidátovi zaniká jeho poslanecká funkcia. Peter Pellegrini priznal, že si to neuvedomil a koniec svojho poslancovania a šéfovania parlamentu oznámil až v pondelok 8. apríla. Či bude jeho náhradníkom Denisa Saková alebo Richard Raší zatiaľ nie je známe. Na výsledok i meno nového predsedu Hlasu bude čakať aj predseda SNS Andrej Danko, ktorý chce v stredu rokovať aj o fungovaní koalície do budúcna.

Pellegrini sa ospravedlnil za to, že si hneď v nedeľu neuvedomil ustanovenia Ústavy SR. Žiga bude viesť parlament až do zvolenia nového predsedu NR SR. O termíne a procese voľby nového šéfa parlamentu sa budú ešte rozprávať v koalícii. "Dnes je ešte ťažké hovoriť, kedy bude voľba zaradená do programu a ktorej schôdze a kedy sa nakoniec nájde jednota v koalícii, aby sa voľba predsedu mohla uskutočniť," povedal o voľbe svojho nástupcu.

Pellegrini už skôr avizoval, že vo funkcii predsedu NR SR by ho mala nahradiť ministerka hospodárstva Denisa Saková alebo minister investícií Richard Raši (obaja Hlas-SD). Kolegom v parlamente zaželal, aby mali pri výkone svojho mandátu vždy na mysli najmä skutočné záujmy a potreby ľudí.

Sľub zloží 15. júna na inaugurácii 

Ústava SR hovorí, že ak za prezidenta bude zvolený poslanec Národnej rady SR, člen vlády SR, sudca, prokurátor, príslušník ozbrojených síl alebo ozbrojeného zboru, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu SR, odo dňa zvolenia prestane vykonávať svoju doterajšiu funkciu. 

Pellegrini sa vzdá aj postu predsedu Hlasu-SD a členstva v strane. Predsedom strany zatiaľ ostáva. Nového šéfa si má zvoliť snem strany, ktorý bude v horizonte niekoľkých týždňov. Funkcie prezidenta sa ujme 15. júna, keď počas inaugurácie zloží sľub.

Otázne je aj meno nového predsedu strany HLAS

Aprílová schôdza sa začína na budúci týždeň. Nie je ale isté či sa na nej nový predseda bude voliť. "Apelujeme na vládnu koalíciu, aby čím skôr prišla s návrhom na obsadenie postu predsedu parlamentu, ktorý je po prezidentovi druhým najvyšším ústavným činiteľom. Akékoľvek predlžovanie, respektíve dlhšie neobsadenie tejto funkcie môže mať vážny dopad na chod ústavných inštitúcií," znelo v stanovisku strany SaS. 

"Po týchto 5 mesiacoch vedenia parlamentu si neviem predstaviť, že by sme hlasovali za kandidáta strany hlas," poznamenal Michal Šimečka, podpredseda strany Progresívne Slovensko. 

Koaličných partnerov ale nebude zaujímať len nové meno predsedu parlamentu, ale aj nového predsedu strany hlas. Opakovane sa skloňuje meno Matúša Šutaja Eštoka. "Počkajme si, ja nad tým budem rozmýšľať to vám môžem povedať," povedal Šutaj Eštok. "Budeme rešpektovať snem hlasu, delegátov a koaličnú zmluvu, ale chceme jasne povedať aj v stredu na koaličnej rade, že sme pripravení rokovať aj o podmienkach fungovania koalície do budúcna," ozrejmil Andrej Danko, podpredseda Národnej rady SR. 

Celé vyhlásenie Petra Pellegriniho si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy