Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pellegrini už nechce odvolávať Kolíkovú, ale vládu. Fico to označil za amaterizmus, chce odvolať Mikulca
Zdielať na

Pellegrini už nechce odvolávať Kolíkovú, ale vládu. Fico to označil za amaterizmus, chce odvolať Mikulca

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozičná strana Petra Pellegriniho stiahla svoj návrh na odvolanie šéfky rezortu spravodlivosti Márie Kolíkovej. Argumentuje situáciou v bezpečnostných zložkách, a preto chce pád celej vlády. Za nedostatočné tiež Pellegrini považuje odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Robert Fico na druhú stranu tvrdí, že kľúčové je odvolanie práve Mikulca, a že Pellegrini dal vláde týždeň navyše.

"Pred týždňom sme si mysleli, že koalícia po zmene mocenských pomerov musí prejsť nejakou skúškou. Bolo preto úplne normálne, že sme sa dohodli ako opozícia využiť možnosť, ako sa povie, hodiť kameň medzi kŕdeľ husí a pozerať sa, čo sa bude diať... Žiaľ, musím povedať, že situácia je tak vážna, že zaoberať sa odvolávaním ministerky spravodlivosti je zbytočné," vyhlásil Peter Pellegrini. Predseda Hlasu-SD pred pár dňami pritom tvrdil, že ministerka stratila politickú legitimitu odchodom zo strany Za ľudí a prechodom šiestich poslancov Za ľudí okolo nej do parlamentného klubu Sloboda a Solidarita. Podľa Pellegriniho išlo o "palácový politický prevrat" s cieľom, aby si Kolíková udržala svoje miesto vo vláde.

Podľa Pellegriniho vyšetrovatelia NAKA sú podozriví z toho, že pripravovali vykonštruovaný spis, snažili sa manipulovať vyšetrovanie, aby do väzby dostali nevinných ľudí. Šéf Hlasu-SD po uniknutí spisu, kde sa hovorí, prečo boli vyšetrovatelia obvinení, povedal, že "to sa nedalo čítať".

"To je škandál takých rozmerov, ktorý sme tu nevideli od vzniku SR," vyhlásil Pellegrini. Dodal, že teraz nejde o trestné konanie vedené proti politickej strane alebo opozícii, ale takáto vec sa podľa neho môže stať každému jednému občanovi SR. "Silová zložka vie ukázať prstom na ktoréhokoľvek občana a odstrániť ho zo spoločnosti," poznamenal. Pellegrini sa poďakoval policajtom z inšpekčnej služby, ktorí zasiahli proti vyšetrovateľom z NAKA. "Chcem ich povzbudiť, aby konali," doplnil.

Líder Hlasu-SD pripomenul, že Slovenská informačná služba (SIS) pred niekoľkými mesiacmi poukázala na podozrenia z manipulácie vyšetrovania a v tejto súvislosti sa aj v priestoroch SIS stretli najvyšší ústavní činitelia a predstavitelia prokuratúry a ďalších silových zložiek. Pellegrini si myslel, že sa zjedná náprava. "Stalo sa ešte horšie, táto činnosť pokračovala a ešte začala gradovať," zdôraznil. Dodal, že vyšetrovatelia z NAKA ovplyvňovali trestné konania až po stretnutí v SIS.. "To sú čerstvé veci, ktoré sa diali ešte v horšom," uviedol. Pellegrini odmietol, že by príslušníkov NAKA mala dostať do väzby mafia. Spýtal sa, či sú mafia vyšetrovatelia, ktorí dianie v NAKA odhalili, prokuratúra a okresný súd, ktorý rozhodol o väzobnom stíhaní obvinených.

"Zaoberať sa v tomto marazme, keď najvyššie politické špičky sú zapletené do tohto komplotu, iba nejakým odvolávaním jedného člena vlády je nepostačujúce. Tu dchádza reálne k  rozvratu nášho štátu a demokratického zriadenia," poznamenal expremiér.

Hlas-SD podľa Pellegriniho podá návrh na vyslovenie nedôvery celej vláde hneď po tom, ako vyzbiera aspoň 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Pre Fica je prioritou Mikulec

Robert Fico a strana Smer-SD chce, aby na začiatku parlamentnej schôdze bol zaradený bod, v ktorom sa začne odvolávanie Romana Mikulca. Ten je pre stranu najdôležitejší na základe aktuálnych udalostí. "Pre nás je priorita Mikulec," vyhlásil Fico. 

Fico ale nešetril kritikou do svojich bývalých kruhov, kedy kroky partie okolo Pellegriniho označil za veľkú chybu od ľudí, ktorí "ušli a zradili Smer." Stiahnutie odvolávania Kolíkovej označil za "prejav politického amaterizmu."

Expremiér zároveň vyjadril obavy, že medzi ďalšími stíhanými bude on, Robert Kaliňák a Maroš Žilinka.  "Tak sa všetci pozatvárajme, to je riešenie," poznamenal Fico.

Zasadal aj výbor

Vážna situácia v silových zložkách ministerstva vnútra bola  na pretrase aj v rámci branno.bezpečnostného výboru Národnej rady.  Mnohí už strácajú prehľad v tom, kto je na správnej strane barikády. Zadržanie elitných policajtov však zrejme bude mať následky. No zatiaľ nikto nevie, aké.

Na riadnom branno bezpečnostnom výbore sa dnes ráno objavili minister vnútra aj špeciálny prokurátor. Obaja sa zastali zadržaných policajtov. "Neviem, ako to mám vysvetliť, musím to rešpektovať, je to rozhodnutie súdu, ale nemusím s tým súhlasiť," uviedol minister Roman Mikulec.

Štyria vyšetrovatelia aj šéf policajnej inšpekcie skončili vo väzbe. Podľa špeciálneho prokurátora majú čisté svedomie."Nikto si nesiahne na život, som o tom presvedčený, lebo som presvedčený o tom, že sú všetci nevinní," skonštatoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý dodal, že niekto sa snaží zvrátiť bitku proti korupčníkom. Podľa neho sú všetci piati stíhaní nezákonne. "S kýmkoľvek som ochotný sa staviť, že to budú konštatovať v nejakom okamihu aj súdy," dodal Lipšic.

​Pre televíziu JOJ povedal, že vníma snahu zabrzdiť odhaľovanie veľkých korupčných káuz. Útokov sa nebojí, naopak. Sám vyslal protivníkom jasný odkaz. "Ak sa domnieva niekto, že ten boj vzdáme, tak je na omyle. Očakávam všeličo," uviedol špeciálny prokurátor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy