Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vojna v bezpečnostných zložkách naberá politický rozmer: Premiér Heger zvolal Bezpečnostnú radu SR
Zdielať na

Vojna v bezpečnostných zložkách naberá politický rozmer: Premiér Heger zvolal Bezpečnostnú radu SR

BRATISLAVA / Vojna v bezpečnostných zložkách naberá politický rozmer. V súvislosti s aktuálnym dianím plánuje na dnes poobede predseda vlády Eduard Heger stretnutie Bezpečnostnej rady SR. Ako povedal pred rokovaním vlády, plánuje na nej predstaviť plán, ako riešiť aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách štátu. Vyhlásenie záverov Bezpečnostnej rady SR  je podľa tlačového odboru Úradu  vlády naplánované o 16:00.

Premiér na otázky TV JOJ o boji v bezpečnostných zložkách nechcel reagovať. "Budem odpovedať pooobede," zareagoval.

Minister práce Milan Krajniak však komentuje situáciu v zložkách jasnejšie. "Ak si spomeniete, ​tak už pol roka sme upozorňovali, že sú tu podozrenia, ktoré treba prešetriť. To, čo ma šokovalo bolo, ak sa to potvrdí, rozsah toho, ako prebiehali trestné konania. Myslím si, že by sme sa vážne mali zamyslieť, nad tým, čo ak si spomínate pred dvomi týždňami, keď bola debata o paragrafe 363, tak sme za Sme rodina povedali, že si myslíme, že sa treba porozprávať ako nastaviť systém bŕzd a protiváh," uviedol šéf rezortu sociálnych vecí. Zároveň doplnil, že lídri strán sa už o tejto otázke rozprávali a ešte budú pokračovať v debate na ďalšom stretnutí. Minister má tip, kto je za súčasnú situáciu zodpovedný, ale nebude to hovoriť, kým si to koalícia nevydiskutuje najskôr vo vnútri.

​Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď pred rokovaním vlády uviedol, že považuje za absurdné, že existujú nepriateľské aktivity vo vnútri prokuratúry či Policajného zboru. Ako povedal médiám pred rokovaním vlády, je už podľa neho načase prijať nejaké zásadné rozhodnutie a situáciu vyriešiť.

Nezávislá inštitúcia podľa Kolíkovej

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pred zasadnutím rady apelovala na právny systém, ktorý podľa jej slov môžu vytvárať konflikty medzi inštitúciami fungujúcich v trestnom konaní.  "Ja si myslím, že je na mieste sa rozprávať o vytvorení nezávislej inštitúcie, ktorá by mala mať na starosti inšpekciu nielen voči policajtom, ale aj voči príslušníkom ZVJS, voči Finančnej správe a vôbec voči zložkám, ktoré sú ozbrojené," uviedla Kolíková s tým, že to vyplýva z diskusií a programového vyhlásenia vlády. 

Na otázku TV JOJ, kto nesie zodpovednosť za konflikty medzi ÚIS a políciou zareagovala nasledovne: "Ja si myslím, že systém je nie je nastavený dobre. V tomto by mala nezávislosť inšpekcie na samostatnom úrade." 

"To, čo sa deje tak ma núti zamýšľať sa, ako tomu predchádať. Ale byť teraz sudcom, bez zdržanlivosti si myslím, že nemôžem urobiť," podotkla Kolíková.

Kolíková zároveň zopakovala, že cíti podporu premiéra Hegera, a to, či aj naďalej ostane členkou vlády, ešte potrebujú podľa jej slov koaliční partneri doriešiť.

Expremiér Igor Matovič tvrdí, že zadržaní vyšetrovatelia spisy nemanipulovali. "Niekto tu znásilňuje pravdu. Momentálne som presvedčený o tom, že niekto tú pravdu znásilňuje. Tí ľudia, ktorí tu 20 rokov si pálili prsty s najťažšími mafiánmi, tak tí zrazu dnes na nich ukazujú prstom, že oni sú páchatielia,"  povedal Matovič.

"Čelíme bezprecedentnej situácie. Takéto sitácie, že by sa navzájom policajti zatýkali, neviem kedy to naša krajina zažila. Je to ako s covidom. Máte dobré úmysly aj snahu a vôlu a snažíte sa. Jednoducho ten život je nakoniec iný,"  uviedol na margo situácie v bezpečnostných zložkách líder SaS Richard Sulík, ktorý vytkol požiadavku "príliš veľkej nezávislosti" zo strany verejnosti.

Hlas chce o výsledkoch informovať parlament 

Nezaradení poslanci parlamentu a členovia strany Hlas - sociálna demokracia žiadajú premiéra Eduarda Hegera, aby o výsledkoch rokovania Bezpečnostnej rady SR informoval Národnú radu SR. V úvode schôdze navrhli, aby si parlament túto informáciu od premiéra vyžiadal.

"Keď sa objavili prvé vážne informácie o porušovaní zákonnosti na Slovensku a manipulácii vyšetrovania politických káuz, zvolal premiér absolútne neštandardné stretnutie najvyšších ústavných činiteľov so šéfmi silových zložiek v podzemí SIS. Po tomto stretnutí však nenastala žiadna náprava, práve naopak, vo väzbe skončili vyšetrovatelia NAKA, ktorí si priamo za stolom vymýšľali obvinenia voči svojim oponentom bez akýchkoľvek dôkazov," uviedol nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok.

V hlasovaní nakoniec neuspeli s návrhom, aby premiér Eduard Heger bezodkladne informoval parlament o výsledkoch rokovania Bezpečnostnej rady SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy