Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ničí úle a zabíja zvieratá. Do Kľačna chodí medveď posledné dva mesiace každú noc
Zdielať na

Ničí úle a zabíja zvieratá. Do Kľačna chodí medveď posledné dva mesiace každú noc

KĽAČNO / Obyvateľov Kľačna v prievidzskom okrese ohrozujú medvede. Minulý rok im do záhrad chodili štyria. Posledné dva mesiace tu majú každú noc jedného neželaného návštevníka. Ten podľa nich stráca plachosť. Ničí im úle, zabíja zvieratá a podľa miestnych je len otázkou času, kedy zaútočí na človeka.

Pánovi Chovancovi z úľov po útoku medveďa ostali len kusy triesok. Zničil mu úle, zjedol med a najnovšie začal zabíjať aj ovce.  Medveď prichádza do dediny z  hory takmer každú noc. "Naposledy takúto dospelú ovcu zabil. Tu bola zabitá a takto roztrhol plot,"  opisoval Peter Chovanec.

"Keď máte medveďa v záhrade každú noc a bojíte sa tam ísť, tak je to problém," uviedla manželka Alžbeta Chovancová.


"Zásahový tím Medveďa Hnedého eviduje desiatky sťažností, hlásení a škôd spôsobených medveďom v obci Kľačno," informoval šéf tímu Jaroslav Slašťan.

Medveďa niekoľkokrát nasnímali kamery priamo pri ničení úľov. Miestny sa ho snažia odplašiť hlasitým zvukom. Medveď si na sirény ale zvykol. Miestni ho chodia plašiť sami. Nespia celé noci. Po záhradách niekedy behá už o deviatej večer. "Človek nemôže nič doma chovať lebo mu to medveď skántri,"  povedal miestny, Ladislav Leitman.


Situácia je vážna aj podľa odborníkov. Tí plánujú čoskoro zakročiť.  "Nakoľko nevykazuje plachosť a opakovane sa vracia a spôsobuje škody obyvateľom, a taktiež ich nepriamo obmedzuje, tak sme sa rozhodli, že pravdepodobne bude tento jedine z populácie odstránený,"  skonštatoval šéf zásahového tímu Medveďa Hnedého Jaroslav Slašťan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy